Kazalište iz Vijetnama na MDF-u pokazalo svoju tisućljetnu tradiciju

02.07.2023.

20:02

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT/R.S.

Međunarodni dječji festival

Međunarodni dječji festival

Foto: HTV / HRT

Vodena predstava Nacionalnog lutkarskog kazališta iz Vijetnama glavna je atrakcija ovogodišnjeg Međunarodnog dječjeg festivala. Šibenčani ističu kako su im gosti prevalili "pola svijeta" kako bi prvi put pokazali hrvatskoj publici svoju tisućljetnu tradiciju.


63. MDF ostat će upamćen po gradnji bazena. Bez njega ne bi bilo ni priča iz vijetnamske narodne baštine. Jer voda je temelj scenografije.

- Vodeno kazalište dio je našeg identiteta. Opisujemo svakodnevni život našeg seljaka, farmera sjevernog Vijetnama koji živi u rižinim poljima, za HTV Dnevnik rekao je Nguyen The Long, zamjenik ravnatelja Vijetnamskog nacionalnog lutkarskog kazališta.

Svjetska atrakcija tako se najavilo vodeno kazalište iz zemlje bogate povijesti i kulture. 

 - Po prvi puta gostuje u Hrvatskoj. Njihove predstave na vodi imaju dugu tradiciju, više od tisuću godina. Seljaci, kako bi proslavili kraj žetve riže onda bi priređivali vodene predstave, objasnila je Ivana Badžim, stručna suradnica za festivalski program.

- Četiri osobe, koje vi ne vidite, upravljaju ovom lutkom. Služimo se konopcima i tako je pokrećemo. Vama se čini zahtjevno, ali nama nije. Važan je trening, kazao je Ngo Doan Thinh, Vijetnamsko nacionalno lutkarsko kazalište.

Zadovoljstvo publike 


Za priče o mitskim i magičnim događajima publika je rekla: odlične su!

 - Nikad nisam vidjela predstavu koja se izvodi u bazenu. Meni se svidjelo to što su na kraju imali male baklje u rukama, rekle su Lara i Marijeta

Šibenski festival ima obožavatelje baš na svim kontinentima. Pozivnica za sudjelovanje se ne odbija.

Ne samo zbog predstava nego i zbog radionica. Djeca uče o umjetnosti, glazbi, a tako se odgajaju bolji ljudi, istaknuo je Nguyen Thi Thu Thuy, Vijetnamsko nacionalno lutkarsko kazalište.

Cijeli grad je pozornica 


Cijeli grad je pozornica. I učionica. Čak 47 radionica. Zna se gosti u grad, prijatelj djece, stižu s torbama punim čarolije.

- Od jedan do pet, festivalu bi dala ocjenu pet, rekla je Mila

Podsjetimo prvi je otvoren 1958. Danas je veliki i složeni mehanizam od međunarodnog značenja. I već 63 ljeta zlatno mu je pravilo da je dan bez smijeha uludo potrošen. 

- Festival bi trebao trajati cijelo ljeto, 14 dana je malo, kazala je Lori

Šibensko "peto godišnje doba" završava 8. srpnja. Do tada, izmijenit će se na svim pozornicama ukupno 160 programa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!