15:27 / 30.01.2018.

Autor: Jedno djelo / V.M.

Kažnjavanje Siniše Labrovića

-

-

Foto: - / -

Labrovićev performans koji djeluje kao katalizator osvještavanja odgovornosti međuljudskih odnosa kod svakoga od sudionika – analizirali smo u ciklusu Jedno djelo.
Performans “Kažnjavanje”, koji je Siniša Labrović izveo u nekoliko navrata, među najradikalnijim je njegovim djelima.

Fizički bolnim i psihički iscrpljujućim performansom umjetnik do krajnjih granica napinje odnos između publike odnosno njezinih očekivanja i izvođača kao onog tko mora ispunjavati očekivanja publike. Neugodna pozicija za sve, zapravo djeluje kao katalizator osvještavanja odgovornosti  međuljudskih odnosa kod svakoga od sudionika.

Siniša Labrović diplomirao je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njegovi performansi, akcije i instalacije oštri su komentari društvenih anomalija. Pri tome se često služi ironijom i apsurdnim inverzijama te radikalnim gestama. Živi kao samostalan umjetnik. Njegovi se radovi nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Galerije umjetnina u Splitu.

Zašto je Labrović (po)činio Kažnjavanje, te kako taj rad korespondira s drugm djelima tog umjetnika saznajte u novoj epizodi ciklusa Jedno djelo, koji osim ponedjeljkom na HRT3 možete pratiti i na usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!