Kićo Slabinac: od šoumena do saborskog zastupnika

13.11.2020.

12:15

Autor: Sanja Šegedin Mirionsky/TVD/V.M./HRT

default error photo
Nakon duge i teške bolesti, u 77. godini preminuo je Krunoslav Kićo Slabinac.
Nakon duge i teške bolesti, u 77. godini preminuo je Krunoslav Kićo Slabinac. Rođeni Osječanin, često nazivan prvim hrvatskim rokerom, bio je osnivač rock-sastava Dinamiti, a pamtit ćemo ga i kao briljantnog šoumena, ali i saborskog zastupnika.

- In memoriam Krunoslav Kićo Slabinac na HTV2Nakon rokerske faze, Kićo Slabinac okrenuo se izvornoj narodnoj glazbi. Najpoznatiji je, među brojnim uspješnicama, po pjesmama "Inati se, Slavonijo", "Zbog jedne divne crne žene" i "Plavuša".

Da je otpjevao samo "Plavušu" i "Zbog jedne divne crne žene", ostao bi zapamćen, no bezbrojni hitovi legende hrvatske estrade Krunoslava Kiće Slabinca pjevali su se diljem bivše države, ali i daleko od domovine, u Australiji, Americi, Rusiji, donoseći posebice Hrvatima raseljenima širom svijeta dragu hrvatsku riječ.Talentirani šoumen na nekadašnjoj je Televiziji Zagreb osmišljavao i vodio popularne i iznimno gledane večernje glazbene emisije.

- Više od pola svojih programa sam sam režirao i scenarije pisao, a najbolju sam suradnju imao s (Antonom) Martijem. On je to znao cijeniti i prepoznati, izjavio je jednom prigodom Kićo Slabinac.

Surađivao je s legendama hrvatske estrade kao što su Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Arsen Dedić, Drago Britvić, Hrvoje Hegedušić i još mnogi drugi.

1990-ih odlučuje ući u politiku, odrađuje i jedan saborski mandat, pa je tako i u sabornici danas odjeknula vijest o Kićinoj smrti.

- Želim u ime svih tamburaša, svih kulturno-umjetničkih društava i pjevačkih skupina koje su na bilo koji način surađivale s ovim velikim čovjekom reći veliko hvala za sve što je učinio za naš kraj, što je učinio za Republiku Hrvatsku, poručio je saborski zastupnik HDZ-a Goran Ivanović.

Iako je najveće hitove snimio uz gitaru, tamburica i rodna Slavonija bili su druga polovina Kićina bećarskoga srca koje ga je nažalost prerano izdalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!