14:04 / 04.12.2019.

Autor: Hrvoje Đurašin/V.M./HRT

‘Kijevska piletina’ - politički triler Drage Hedla

-

-

Foto: - / -

U osječkom HNK-u predstavljen je novi roman novinara i publicista Drage Hedla. Nakon ‘Izborne šutnje’ i ‘Ispovjedne tajne’, romanom ‘Kijevska piletina’ Hedl zaokružuje svoju kriminalističku trilogiju.
U osječkom HNK-u predstavljen je novi roman novinara i publicista Drage Hedla. Nakon ‘Izborne šutnje’ i ‘Ispovjedne tajne’, romanom ‘Kijevska piletina’ Hedl zaokružuje svoju kriminalističku trilogiju.

Romani Drage Hedla, kako je istaknuto na predstavljanju, imaju snažnu kritičku notu kad je riječ o društvenim anomalijama - korupciji, kriminalu, pohlepi, beskrupuloznosti i potpunom pomanjkanju empatije. Autor naglašava da je lako napisati takve romane s obzirom na to da živimo u inspirativnom okruženju u kojem se isprepleću kriminal i politika.

- To je jedna priča pomalo protkana politikom. U njoj, dakle, uz kriminal i pedofiliju, imamo i politiku. Nije to neuobičajeno ni kod nas, ni u svijetu. Tri stvari su se isplele u tim romanima i njihov finale doživljavamo u ‘Kijevskoj piletini’, kaže Hedl

Kritičar Davor Špišić ocjenjuje da Hedl ima strašan osjećaj za ritam i priču: Ta simbioza kod Hedla, novinara i pisca, je fenomenalna. Na čudesan način se prelamaju u njegovim literaturama i njegovom medijskom radu, smatra Špišić.

‘Kijevska piletina’ smatra se najboljim romanom trilogije, koji se može čitati i kao samostalno djelo.

- Hedl se danas uz Pavličića i Tribusona pokazao kao jedan od najvažnijih hrvatskih autora kriminalističkih romana. U vrlo kratkom roku je došao na taj tron. Piše vrlo zanimljivu prozu koja nije samo iz Osijeka, već uključuje i regiju, pa i Ukrajinu, ističe urednik izdanja Nenad Rizvanović.

Produkcijska kuća Drugi plan iz Zagreba, koja je proizvela seriju ‘Novine’, otkupila je prava za snimanje TV serije prema motivima triju Hedlovih romana i u tijeku je pisanje scenarija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!