Kino Europa dodijeljeno KIC-u – bez natječaja i obnove

24.04.2020.

12:07

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Pod izgovorom da kinu treba hitna sanacija, lani je, odlukom Grada Zagreba razvrgnut ugovor o zakupu Kinu Europa sa Zagreb film festivalom zbog čega su uslijedili i prosvjedi. A onda, obrat - grad je taj prostor ustupio KIC-u, bez naknade i sanacije.
Pod izgovorom da kinu treba hitna sanacija, prošle je godine, odlukom Grada Zagreba razvrgnut ugovor o zakupu Kinu Europa sa Zagreb film festivalom zbog čega su uslijedili i prosvjedi. A onda, obrat - Milan Bandić je taj  prostor ustupio KIC-u, bez naknade - i bez sanacije.

Kontroverzna je odluka izazvala burne reakcije, a prvi čovjeka KIC-a Petar Bujas najavljuje, pak, 'otvaranje kina svima i početak obnove'.

Nakon razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka nitko nije vidio nijednu fotografiju kina niti se zna je li i koliko oštećeno, a onda je stigla vijest o odluci donesenoj prije 10 dana.
Zatvaranje kina Europa: što nakon 11 godina? U utorak, 14. travnja gradonačelnik Bandić je taj prostor ustupio Kulturno informativnom centru, bez naknade. Tako je gotovo 2 tisuće četvornih metara dodijeljeno KIC-u za održavanje tribina i filmskog programa uključujući i međunarodnu filmsku suradnju i suradnju s renomiranim festivalima. KIC mora plaćati samo režije.

Vijest je odjeknula u kulturnim krugovima i na društvenim mrežama – evo reakcije ekipe Zagreb film festivala koja još uvijek upravlja Facebook stranicom Kina Europa:Kontroverzna je odluka izazvala burne reakcije, a prvi čovjeka KIC-a Petar Bujas za Vijesti iz kulture otkrio je koji su mu planovi s novim prostorom.

- Činjenica je da mi sada želimo promovirati jedno javno kino koje je dostupno svima. To znači da se u sadržajnom smislu, što se tiče festivala - jer to je možda najaktualnije - neće mnogo stvari promijeniti, Mi ćemo biti otvoreni prema svim festivalima koji su se dosad održavali, a imat ćemo i naš program, najavljuje ravnatelj KIC-a Bujas.

Svi festivali, pa tako i Zagreb film festival s kojim KIC surađuje niz godina, a pogotovo u prošloj godini, uvijek će biti dobrodošli gosti u Kinu Europa, najavljuju iz KIC-a.

- U tom pogledu neće biti nekih velikih promjena, ali, u svakom slučaju, ćemo biti otvoreni svima. Ja mogu već i sad jamčiti da ćemo najam pokušati sniziti na najmanju moguću mjeru, dodaje Bujas, koji još ne može reći kada će početi radovi, no najavljuje početak razgovora s arhitektom Alanom  Braunom koji je nadležan za obnovu i restauraciju Kina Europa.

Bujas najavljuje i suradnju sa svim nadležnim uredima i službama Grada Zagreba: Teško je predvidjeti koliko će to točno trajati, ali mogu jamčiti da će radovi početi uskoro – i što se tiče elaborata i što se tiče konkretnih fizičkih radova, zaključuje Bujas.

Na vijest o ustupanju Kina Europa KIC-u u svojem je stilu reagirao i Dario Juričan na svojoj Facebooku stranici 'Želim biti Milan Bandić predsjednik RH':Kako prenose mediji, u KIC-u su nedavno zaposleni bivši ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić i redatelj Branko Ištvančić, što se povezuje s kadroviranjem za potrebe upravljanja budućim programima Kina Europa.

U svakom slučaju, javnost s velikim zanimanjem očekuje prve poteze nove uprave. Pogledajte izjavu ravnatelja KIC-a Petra Pujasa koju je video pozivom dao za Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!