Kino magistrala od Rijeke do Dubrovnika

06.03.2022.

20:39

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik/HTV

Kino, ilustracija

Kino, ilustracija

Foto: Tompi / Shutterstock

Od Rijeke do Dubrovnika sada se možemo provozati i kino magistralom. Cilj je ovoga europskog projekta promocija europskog nezavisnog filma i povratak publike u kinodvorane nakon pandemije.

 Magistralu čine Kino Mediteran, Art-kino Croatia, Kinoteka Zlatna vrata i Kinematografi Dubrovnik. Sve je potaknuo poziv Europske mreže kina - Europa Cinemas. Priča je počela projekcijom nagrađivanog kosovskog filma "Košnica".

- Film bi kinima koja se umreže pomogao da zajedno dođu do strategije povratka publike u kino - novih inicijativa, programa i razvoja nove publike i umrežavanja, kaže Alen Munitić, koordinator Kino magistrale.

Društvena važnost kina

Kino magistrala jedan je od samo 15 odobrenih projekata. Želja je putem filma, ali i raznih edukativnih sadržaja osvijestiti društvenu važnost kina

- Jedan od tih segmenata su i projekti za djecu, odnosno jedinstveni filmski katalog školskih naslova koji kreće od jeseni. Imat ćemo preko 60 filmova za osnovne i srednje škole koji će se koristiti u svim jadranskim, a zašto ne i hrvatskim kinima, napominje Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina Croatia.

Idući na programu je kontroverzni canneski pobjednik "Titane". Projekt je vrijedan i radi izmjene iskustava i usklađenog zajedničkog nastupa.

- Svatko od nas ima slabost i mane, ali i jake točke. Možemo učiti jedni od drugih. Općenito zajednički projekti uvijek imaju višu vidljivost i atraktivniji su i bolji - više glava uvijek bolje radi, kaže Đive Galov iz Kinematografa Dubrovnik.

Posebno je važna digitalizacija i moderno opremanje kina u malim sredinama. To je uz vrijedan program jedini način za popunjavanje dvorana i borbu s velikim multipleksima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!