Kinoteka u šumi - gledanje filmskih klasika pod zvjezdanim nebom

25.08.2020.

14:26

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Z.A./HRT

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od utorka, 25. kolovoza na Ljetnoj pozornici Tuškanac u sklopu projekta „Kinoteka u šumi“ prikazivat će se filmski klasici pod zvjezdanim nebom.
Neki od legendarnih filmova koji dolaze iz prošlosti i podsjećaju na bogatstvo sedme umjetnosti ove godine će se gledati u posebnom ambijentu, na otvorenom u šumi. Zagrebačka kinoteka pokreće projekt „Kinoteka u šumi“, a Mario Kozina, voditelj Kinoteke u „Dobro jutro, Hrvatska“ predstavio je program.

„Kinoteka u šumi“ počinje u utorak, 25. kolovoza u 20.30 h na Ljetnoj pozornici Tuškanac, lokaciji koja je bila otvorena čitavo ljeto, a gdje su od lipnja u suradnji s hrvatskim festivalima organizirali filmski program.

- Gledanje filmova pod zvjezdanim nebom pokazalo se odličnom kombinacijom, bila je dobra posjećenost, publika je to objeručke prihvatila, pogotovo za vrijeme epidemioloških mjera jer su se u šumi osjećali sigurno, a i po ljetnim vrućinama osvježeno, rekao je Kozina.

Kozina je predstavio program filmova koji će biti prikazani u sklopu „Kinoteke u šumi“, a otvara ga film Psiho (1960) Alfreda Hitchcocka, jednog od prvih uistinu modernih hollywoodskih ostvarenja, koji je tektonski promijenio način na koji gledamo filmove i doživljavamo svijet.

- Psiho smo odlučili uvrstiti zato što ove godine obilježava 60 godina od svoga nastanka, a riječ je o filmu koji je promijenio i način na koji shvaćamo filmove, a i svijet. To je film koji je inspirirao brojne redatelje i filmske autore da se mogu odmaknuti od žanrovskih konvencija i da se mogu komotno igrati s očekivanjima gledatelja. Zato nam je bilo bitno pokazati ga na ljetnoj pozornici. Film s kojim smo svi upoznati, ali možda u ambijentu u kojem ga nismo imali priliku gledati, rekao je Kozina.


Na rasporedu su još Učini pravu stvar (1989) Spikea Leeja, glazbeno-filmski klasik Kosa Miloša Formana iz 1979., Briljanteen (1978) Randala Kleisera, retro-mjuzikl koji je potvrdio zvjezdani status Johna Travolte i Olivije Newton-John, Napad na policijsku postaju 13 (1976), kultni klasik Johna Carpentera o zaposlenicima i zatvorenicima gotovo napuštene policijske postaje u Los Angelesu koji se, nekoliko sati pred njezino zatvaranje, nađu na udaru lokalnih bandi željnih osvete.

Kozina je dodao da su ulaznice u prodaji, mogu se kupiti preko on-line sustava i na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac. Za one koji se odluče kupiti ulaznice na blagajni preporuka je da dođu 30 minuta prije s obzirom na epidemiološke mjere.

Centar za kulturu i film August Cesarec vodi dvije filmske lokacije, kino Kinoteka koji radi tijekom godine i Ljetna pozornica Tuškanac koja je otvorena za vrijem ljetnih mjeseci, rekao je Kozina i dodao da imaju samo jedan sustav za prikazivanje filmova, projektor koji tijekom ljetnih mjeseci prebacuju na pozornicu Tuškanac.

Ove godine Ljetna pozornica Tuškanac bit će otvorena i u prvom tjednu rujna, možda i drugi, dok se vrata Kinoteke otvaraju sredinom rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!