14:48 / 04.11.2019.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.M./HRT

Kipar koji je opremao europske dvorce

-

-

Foto: - / -

U Galeriji Borghese u Rimu otvorena je jedinstvena izložba majstora kipara Luigija Valadiera, jednog od najistaknutijih talijanskih umjetnika 18. stoljeća.
U Galeriji Borghese u Rimu otvorena je jedinstvena izložba majstora kipara Luigija Valadiera, jednog od najistaknutijih talijanskih umjetnika 18. stoljeća.

Rođen u obitelji francuskih majstora, kovača zlata, Luigi Valadier još se za života istaknuo kao jedan od vodećih umjetnika u izradi zlatnih i srebrnih kaleža, skulptura i raskošnih lustera.

- Valadier je bio jedan od najvažnijih kipara i majstora u zlatu i srebru u Rimu tijekom 18. stoljeća. Rim je tada bio središte umjetničkog svijeta, napominje direktorica Galerije Borghese Anna Coliva.

Tijekom njegova života Valadierov atelje postao je mjesto okupljanja europske aristokracije koja je opremala svoje luksuzne dvorce. Među njegovim kupcima i mecenama bili su ruska carica Katarina, obitelj Borghese, pa čak i pape.

- Na ovoj izložbi možemo vidjeti čak 87 Valadierovih umjetnina, i to od najmanjih do onih impozantnih poput veličanstvenih svjetiljki i lustera koji se nalazi u Santiagu de Composteli, dodaje Coliva.

Mnogo prikazanih umjetnina posuđeno je iz privatnih zbirki, a ovo je prvi put da se vraćaju u Italiju otkad su u 18. stoljeću kupljene. Izložba ostaje otvorena do 2. veljače 2020. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!