15:54 / 07.08.2019.

Autor: Željka Živković/M.Š./HRT

Kiparska kolonija u Ernestinovu

-

-

Foto: - / -

Deset kipara i deset slikara vrijedno rade cijele dane, a njihova će djela uskoro krasiti glasoviti Park skulptura i ernestinovačku crkvu.
U Ernestinovu se ovih dana održava 46. kiparska kolonija po kojoj je to slavonsko mjesto poznato diljem svijeta.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Deset kipara i deset slikara vrijedno rade cijele dane, a njihova će djela uskoro krasiti glasoviti Park skulptura i ernestinovačku crkvu.

Dijetlo, čekić, motorna pila i kistovi i ove godine u rukama umjetnika. Ovogodišnja su tema - biblijski motivi, pa tako nastaje i kor dugačak 10 metara koji izrađuju rođeni Ernestinovčani. Jedan se od njih vratio i u daleku prošlost i pokazuje kako je nekada radio začetnik kolonije i glasoviti kipar naive, Petar Smajić.

- Ja ove godine radim skulpturu kako se radilo na prvoj koloniji. Radim sa sjekirom, teslicom, inače to je bio baš onaj alat koji je Smajić sam upotrebljavao dok je on radio, ističe kipar Mato Tijardović.

Iz Bačkog Gradišta u Ernestinovo je stigao i vojvođanski kipar, ponosan što će njegov rad uskoro ukrašavati Park skulptura.

- Tu postoji kompozicija klupa i tu će biti jedan čovjek koji leži, jedan koji je sportaš, s loptom, jedan koji sjedi, tako da svi smo nešto uglavili da bude dobro, kaže kipar Attila Fulop.

Kako bi pokazao raskoš rada u drvetu, Siniša Tešankić stvara reljef sa sakralnim motivom, a usto uči i svoje nasljednike.

- Osnovali smo Malu akademiju umjetnosti gdje imamo ove mlade i sad smo na neki način da se produži kolonija, da iza nas ne bude nitko, evo uspjeli smo da oni rade. Imamo ovdje mlade kipare, preko slikare i mogu reći da se predivno osjećam. Mlado se osjećam, novu krv, nova razmišljanja sam dobio.

Nema dvojbe, tradicija će biti nastavljena, a kako se uskoro očekuje da se naše naivno kiparstvo uvesti na popis svjetske nematerijalne baštine UNESCO-a, Ernestinovo sa svojom prvom kiparskom kolonijom u drvetu u svijetu, još je ponosnije na svoje umjetnike i njihove radove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!