14:38 / 09.04.2018.

Autor: V.M./B.B./HRT

Kipke i Pauletta kao društveni kritičari

Robert Pauletta

Robert Pauletta

Foto: - / -

Usporedo u dva izložbena prostora splitske Galerije umjetnina tijekom travnja postavljeni su radovi Željka Kipkea i Roberta Paulette prema konceptu kustosa i ravnatelja Galerije Branka Franceschija.
Već tradicionalno splitska Galerija umjetnina izlaže radove naših najboljih suvremenih umjetnika. Usporedo u dva izložbena prostora tijekom travnja postavljeni su radovi Željka Kipkea i Roberta Paulette prema konceptu kustosa i ravnatelja Galerije Branka Franceschija.

Robert Pauletta postkonceptualni je umjetnik obrazovan u tradicionalnoj likovnoj disciplini. Aktivistički diskurs usmjerio je autora prema multimedijalnoj praksi. Na splitskoj izložbi Pauletta predstavlja recentne slike, prateće kaligrame i tekstove.

Tekstovi s dosta humora pripovijedaju i daju uvid u ono što je umjetnik htio reći. U svemu tome ne nalazim toliko kritiku, koliko humor kao otklon od stvarnosti u kojoj svi skupa živimo,  rekao je Robert Pauletta.

Izložba pokazuje Paulettinu stvaralačku svestranost i širok raspon disciplina. Umjetnik raznoliko pristupa tehnici ulja na platnu, širi je u instalaciju u interakciji s autorskim tekstom.

U dešifriranje kompleksnih slojeva zbilje Željko Kipke upregnuo je cijeli raspon kreativnih tehnoloških mogućnosti. Izložbu čini 6 cjelina , svaka je fokusirana oko središnje osi - projekcije filma.

Njegov rad uvijek se referira na stvarnost, na sadašnje okruženje, bez obzira na to što su njegovi komentari uvijek puni povijesnih i kulturnih referenci i zapravo su vrlo kritični hrvatskoj stvarnosti i civilizaciji općenito,  napominje kustos izložbe i ravnatelj splitske Galerije umjetnina Branko Franceschi.

Odnos pokretne i statične slike fikciju čini vjerodostojnom, daje joj dokumentarnost. Autorovo suvremeno slikarstvo nadahnuto je medijskom umjetnošću i fotografijom.

Recentnim ciklusima radova Željko Kipke podsjeća publiku na subverzivne potencijale kojima može sačuvati osobnu slobodu - jedini izlaz iz strogo kontrolirane suvremene civilizacije.

Izložbe u splitskoj Galeriji umjetnina ostaju otvorene do 29. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!