13:49 / 30.04.2018.

Autor: V.M./M.Nj./HRT

Klepetan i Malena prvi put na kazališnim daskama

Zoran Pribičević

Zoran Pribičević

Foto: - / -

Najpoznatija hrvatska ljubavna priča - ona o Klepetanu i Malenoj - preselila se s jednog krova u Brodskom Varošu na pozornicu zagrebačkog kazališna Žar ptica.
Najpoznatija hrvatska ljubavna priča - ona o Klepetanu i Malenoj - preselila se s jednog krova u Brodskom Varošu na pozornicu zagrebačkog kazališna Žar ptica.

Prvo je to scensko uprizorenje priče o dvjema rodama koje već 17. godinu plijene pozornost ne samo domaće već i svjetske javnosti.

Priču znamo: umjesto da Stjepanu Vokiću roda donese dijete, on postaje roditelj rodi, a onda se rodi i 'ljubav na prvi klepet': Danas se lako rastajemo, lako odustajemo od kompliciranih odnosa, a u ovoj priči vidimo baš suprotno -  da se vrijedi boriti i čekati,  kaže glumica Amanda Prenkaj, koja nastupa u ulozi Malene.

Ovo je priča koja nadahnjuje i daje nadu i vjeru da ta vječna ljubav zaista postoji i da se može ostati s nekim čitav život. Jedino je žalosno da nas životinje na to moraju podsjećati,  komentira glumac Zoran Pribičević koji je utjelovio Klepetana.

Iz pera autorice te ljubavne suvremene basne Mirjane Pičuljan Štrige razvila se scenska priča o pernatim roditeljima čak 57-ero ptića. Na temelju jedne suvremene basne, jer tu razgovaraju i ljudi i životinje kao u romanima o o dr. Doolitleu, referiramo se i na Romea i Juliju, a i na Penelopu i Odiseja jer to veza koja traje 17 godina, a konzumiraju ju je samo 3 mjeseca, očito je raritet koji je ovaj svijet opčinio i očarao,  ističe redatelj predstave Želimir Mesarić.

No, tu je i širi projekt edukativnog karaktera o pticama selicama koji je sletio u kazališno gnijezdo Žar-ptice: Mi smo se povezali s javnom ustanovom Zeleni prsten grada Zagreba koja se bavi zaštitom roda. Ornitolog je provjerio točnost svih podatka, da djeca mogu nešto i naučiti, objasnio je ravnatelj GK Žar ptica Drago Utješanović. Klepetan se Malenoj uvijek vraća, čak iz Afrike - pa i ova priča ima sretan kraj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!