Knin na svjetskoj umjetničkoj i društvenoj sceni

14.09.2022.

21:27

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Prvi međunarodni trijenale portreta

Prvi međunarodni trijenale portreta

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Kninu je održan prvi međunarodni trijenale portreta - najvažnijeg motiva u povijesti umjetnosti. Svoje radove izložilo je 55 autora iz sedamnaest zemalja. Kvalitetnim sadržajem organizatori žele pozicionirati Knin na svjetskoj umjetničkoj i društvenoj sceni.  

Snažna emocija i karakter-iz portreta se iščitava mnogo.

- Na neki način ovaj objekt, koji predstavljam, spoj kiparstva i slikarstva, nekakvo svojevrsno probijanje slikarske epiderme i uvlačenje u introspektivni svijet, rekla je akademska slikarica i kiparica Iris Lobaš Kukavičić.

Jednom temom povezao je Kninski muzej čak 55 autora iz cijeloga svijeta. Jasmina svoj rad na tvrđavi izlaže drugi put.

- Marionete na neki način su portret današnjice, današnjeg društva gdje smo zapravo svi ovisni jedni o drugima i o čimbenicima na koje mi sami zapravo ne možemo utjecati, poručila je akademska slikarica Jasmina Runje.

Utjecaj i moć portreta snažni su i danas. Na trijenalu su izložene različite tehnike.

- Iznimno smo zadovoljni odazivom autora na ovo trijenale, brojem radova, kvalitetom radova, individualnim pristupom svakog autora neovisno o mediju izražavanja, dodala je kustosica u Galerijskom odjelu Kninskog muzeja Ivana Mikulić Sarić. 

Žiri je nagradio portrete umjetnika iz Crne Gore, SAD-a i Norveške. Dodijeljena su i posebna priznanja - jedno od njih za ambijentalnu instalaciju hrvatske kiparice.

- Simbolizira čistoću neba. Ovo mi je jedan od samostalnih radova, predstavlja snivanje, odnosno zove se sanjam. I to je sad svijet sna, rekla je akademska kiparica Tonka Jelača Marijančević.

Zahvaljujući trijenalu formirana je zbirka portreta. Polovina je izloženih radova darovana muzeju.

- Mi u ovom trenutku postavljamo bazu svjetskih djela, svjetskih portreta ovdje u Kninu u kninskom muzeju. Postavljamo Knin i županiju Šibensko-kninsku na kartu, na svjetsku umjetničku kartu, poručila je v.d. ravnatelja Kninskog muzeja Ante Šimić.

Izložba vrhunskih svjetskih portreta ostaje otvorena do 9. studenog.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!