09:59 / 11.12.2019.

Autor: Jana Radić/V.M./HRT

Književna elita i jedno iznenađenje na pulskom Sanjaju knjiga

Foto: Sa(n)jam knjige i Istri

Foto: Sa(n)jam knjige i Istri

Foto: - / -

Pulski festival u proteklih je četvrt stoljeća izrastao u manifestaciju koju rado posjećuju pisci iz cijeloga svijeta. Posebnost sajma neposredan je kontakt autora i čitatelja, ali i programi koji slave književnost i srodne umjetnosti.
Pulski festival knjige i autora u proteklih je četvrt stoljeća izrastao u manifestaciju koju rado posjećuju pisci iz cijeloga svijeta. Posebnost sajma neposredan je kontakt autora i čitatelja, ali i brojni programi koji slave književnost i srodne umjetnosti.

- Sa(n)jam knjige u Istri: C. Magris, J. Erpenbeck, J. Andruhovič

Gužva na 'Doručku s autorom' - najpopularniji i najdugovječniji program sajma i ove godine ugošćuje književnu elitu: od talijanskog pisca Claudija Magrisa do nobelovca Orhana Pamuka.

Pamuk će na 'Doručku s autorom' nastupiti u nedjelju, 15. prosinca – uz izravan prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija, a na Sajmu on promovira i svoju najnoviju knjigu 'Istanbul na fotografijama: grad, sjećanja'.

Govorit će između ostalog  o Nobelovoj nagradi za književnost  koja je ove godine u središtu kulturnih ratova i debata, te o položaju Turske i turske kulture u Europi i svijetu.

- Ne znam jezik sportskih događanja, niti o utakmicama u nogama, niti o izabranoj vrsti, ali kada bih govorio taj jezik, sigurno bih imao mnogo toga dobrog da kažem o vrsti koja je ove godine na sajmu, poručuje voditelj 'Doručka s autorom' Aljoša Pužar.

'Razgovor iza zavjese', 'Suton uz knjigu', 'Poezija je pitanje srca' – sve su to programi sajma koje s užitkom prate i autori.

- Moram reći da sam jako zadovoljan što sam ovdje, dobro se osjećam u Puli na sajmu i kad su me pozvali rado sam ponovno došao, kaže Claudio Magris.

U stankama između programa listaju se knjige i obogaćuje biblioteka – evo dojmova posjetiteljica i posjetitelja: Predivno je raspoređeno i vidljivo je sve, jako je lijepo, zbilja; jako smo se opustili samo gledajući fine naslove; knjiga o Lemmiyu napokon je objavljena u hrvatskom prijevodu, tako da sam iskoristila priliku da odmah čim je izašla da je nabavim.

Među traženijim autorima sajma svakako je nobelovac Orhan Pamuk, koji u Pulu stiže krajem tjedna, iznimno su traženi naslovi naše istaknute teatrologinje Mani Gotovac, no vrlo dobro se prodaju i knjige pulskih autora.

Grad je središnja tema. Ovogodišnji jubilarni sajam svojevrsna je posveta Puli preko različitih vrsta umjetnosti. U gradu je postavljeno čak sedam izložbi.

- Najveći je to broj do sada, mislim da je to itekako prirodno jer književnost i likovna umjetnost uvijek su išli sljubljeni zajedno i mislim da je ovo jedan lijep način i sinergija da pokažemo kako to i doista živi, napominje jedna od organizatorica, povjesničarka umjetnosti Paola Orlić.

Na sajmu ne nedostaje iznenađenja pa su ekskluzivno, na samo nekoliko sati, bili izloženi nikad viđeni radovi Marine Abramović iz privatne kolekcije.

Sanjanje knjiga traje do nedjelje, a sudeći prema najavama, očekuje nas još mnogo uzbudljivih trenutaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!