10:57 / 21.05.2019.

Autor: Jasna Pogačnik/T.V./HRT

Književna preporuka Jagne Pogačnik

-

-

Foto: - / -

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj je tjedan izdvojila knjige "Hitlerove kušačice" i "Katarina, Velika i Mala".
Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj je tjedan izdvojila knjige "Hitlerove kušačice" i "Katarina, Velika i Mala".

Rosella Postorino - "Hitlerove kušačice"


Rosella Postorino živi i radi u Rimu. Roman "Soba na katu" utire put njezinu književnom stvaralaštvu i nagradama koje se nižu svakom novom knjigom. Roman "Hitlerove kušačice" iz 2018. osvojio je i međunarodnu publiku, a u Italiji joj je donio brojne književne i druge nagrade. Dosad je roman preveden na dvadeset tri jezika. Na hrvatski ga je preveo Marko Kovačić.

Roman je nadahnut svjedočanstvom Margot Wölk preživjele Hitlerove kušačice koja je u dobi od 95 godina odlučila ispričati svoju priču. Suptilna je to priča o ljudskoj prirodi i odnosima, koja propituje kako preživjeti a ne izgubiti ljudskost u neljudskim uvjetima. 

Jesen 1943., dvadesetšestogodišnja Rosa Sauer nakon bombardiranja Berlina i gubitka roditelja dolazi u Gross-Partsch k roditeljima svoga zaručnika Gregora koji se kao njemački vojnik bori na ruskom frontu. Ubrzo je s ostalim djevojkama pozvana u obližnje Hitlerovo tajno sklonište Vučji brlog. Zatvorene u blagovaonici pod budnim okom čuvara, s raskošnom hranom pred sobom, djevojke će triput dnevno kušati obroke spremljene za Hitlera i tako jamčiti da hrana nije otrovana. Nakon neuspjelog atentata na Hitlera, paranoja je postala veća. Rosa je svjesna da joj je svaki zalogaj možda posljednji. 

Roman o bezbroj ratnih sudbina, malim ratovima  koji se vode svakodnevno unutar grupa ljudi koje je sudbina bez njihove volje povezala. Petnaest žena, različitih sudbina i životnih priča, svaka sa svojim strahovima, tajnama i dramama. Rosu su smatrali strankinjom koja dolazi iz Berlina, pa je bila podložnija neprijateljstvu. Dijeleći iskustvo straha pred mogućim nastupom brze smrti skrivene u svakom zalogaju, među djevojkama se rađa prijateljstvo i savezništvo, ali i netrpeljivosti i nesuglasice. Kada se u Vučjem brlogu pojavi novi zapovjednik, sijući još veći teror među kušačicama, Rosa će se iznenada naći u vrtlogu emocija. Svaka od njih se hvata za svoju slamku spasa, a za Rosu je to jedna nezamisliva i nedozvoljena ljubav i strast. Rosa svakodnevno propituje osjećaj krivnje, srama, ljubavi, grižnje savjesti, straha, povjerenja, savjesti, na taj način spoznaje samu sebe. 

Olja Knežević - "Katarina, Velika i Mala"

Olja Knežević je dobitnica Nagrade VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman prošlog tjedna. Autorica je rođena u Crnoj Gori, živjela i studirala kreativno pisanje u Londonu, živi u Zagrebu.

Roman snažnog ženskog lika koji nas vodi turbuletnim godinama, od osamdesetih do danas, u pozadini društvene, političke promjene. Glavna junakinja proživljava intimne traume (smrt majke, samoubojstvo prijateljice, ljubavna izdaja, posrnuće na društveno dno, brak kao kavez...). Snažan ženski glas koji traži svoje mjesto unutar obitelji, prijatelja, gradova u kojima će živjeti, gradeći identitet kćeri, unuke, prijateljice, ljubavnice, supruge, majke.

Katarina će nas provesti kroz vrlo složenu mrežu građenu od nepredvidive zbilje i još nepredvidljivijih međuljudskih odnosa. Roman je to koji ne uljuljkava u optimizam, niti bježi u pomodni aktivizam; u romanu se skeniraju obiteljski odnosi i tragedije, ženska prijateljstva, ljubavne izdaje i prevare, odlasci i bijegovi, razni društveni miljei, ali i širi društveni kontekst konfuznih i neuralgičnih događaja koji (pre)usmjeravaju ljudske sudbine. 

Pomno osmišljeni i karakterizirani likovi i suvereno, dinamično pripovijedanje, u romanu u kojem nema čvrsto postavljenog žanrovskog modela, niti rasipanja u mnoštvu motivsko-tematskih preokupacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!