Književni festival koji donosi promjene

23.05.2023.

09:58

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik/HRT/V.M.

9. Zagreb book festival

9. Zagreb book festival

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U zagrebačkom KIC-u sinoć je počeo 9. Zagreb book festival. U nizu književnih festivala, kojima je cilj druženje s knjigom i poticanje čitanja, ovaj se ističe po još jednom jasno postavljenom cilju, a to je poticanje i razvijanje kritičkog razmišljanja o određenoj temi. Ove godine to su promjene.

U vremenu brzih promjena koje uvelike mijenjaju naše životne navike i nameću stalnu prilagodbu, godine pandemije na kušnju su stavile i ljudske odnose u kojima umjesto temeljnog osjećaja bliskosti počinje prevladavati strah.

O tim se temama govorilo na prvoj festivalskoj večeri na kojoj je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

- Ono što nam se čini jako važnim za ovogodišnji festival je naznačiti važnost intimne promjene, odnosno mentalnog zdravlja kao osnove odnosa prema drugome. Ako sami sa sobom nismo dobri, ne možemo biti dobri ni s drugima, a ako nismo dobro s drugima ne možemo imati stabilno, otvoreno i inkluzivno društvo, rekla je Petra Ljevak, direktorica Zagreb book festivala.

Tema prve festivalske panel-rasprave bila je ljubav, odnosno sva njezina lica, s pitanjem - treba li ljubav ponovno izmisliti?

- Mislim da smo sad baš u toj situaciji, u ovom dobu u kojem živimo, da treba ljubav redefinirati. Drugačiji su načini funkcioniranja ljubavi ne nekad, istaknula je književnica Marina Vujčić.

Književnica Ivana Bodrožić smatra da "tehnologija ima svoje dobre i loše strane":

- S jedne strane, možete se puno lakše povezivati s ljudima sličnih interesa, a s druge strane tu su prekidi preko poruka ili skrivanje iza nekakvih avatara svakako nas ne suočava s stvarnim izrazom bola na licu druge osobe i možda je lakše odustati od nekih stvari, kazala je Bodrožić.

Bez obzira na nezaustavljiv napredak tehnologije, koji nerijetko stavlja ekran ispred lica, emocija ostaje i ne mijenja se; pitanje koje bi možda trebalo postaviti jest: troši li se brže?

Program "Rođen za čitanje"


Na otvaranju festivala Nevena Tudor Perković iz Ministarstva kulture i medija istaknula je kako se svakoga proljeće veseli ovom festivalu koji se posebno profilirao svojom tradicijom da postavlja pitanja i daje odgovore, te postavlja dijagnozu stanja osvrćući se na sadašnji trenutak u kojem živimo.

Tudor Perković je najavila i pokretanje programa "Rođen za čitanje" nakon godine čitanja, gdje smo se, kaže, obraćali publici nakon pandemijskoga trenutka kako bismo ponovno osvijestili važnost čitanja.

Zagreb Book Festival od svog je osnutka 2014. godine osmišljen kao godišnja književna manifestacija. Tijekom tri festivalska dana, osim panel diskusija organizirana su i predstavljanje knjiga.

Festival organiziraju knjižara Ljevak i Kulturno-informativni centar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!