12:44 / 31.08.2018.

Autor: V.M./I.S./HRT

Književni motivi na slikarskim platnima

Tomislav Buntak

Tomislav Buntak

Foto: - / -

Zagrijavanje za sutrašnji početak 6. Festivala svjetske književnosti tradicionalno je počelo u zagrebačkoj galeriji Josip Račić izložbom crteža i slika prema književnim motivima.
Zagrijavanje za sutrašnji početak 6. Festivala svjetske književnosti tradicionalno je počelo u zagrebačkoj galeriji Josip Račić izložbom crteža i slika prema književnim motivima.

Mnogi istaknuti hrvatski umjetnici poigrali su se književnim motivima na slikarskim platnima, pozivajući pritom na nedjeljno otvorenje festivala. Riječ je o motivima iz knjiga koje će biti predstavljene na ovogodišnjem festivalu.

Poznati likovni umjetnici dobili su ljetnu domaću zadaću: Izvolite pročitati knjigu hrvatskog autora, i to onog kojeg vam mi odaberemo, i na temelju nje - nacrtajte sliku!  I nisu to doživjeli kao kaznu, već kao užitak i igru u kojoj su pročitano pretopili u osobne umjetničke dojmove.

Ideja je bila da isprobamo dva kreativna procesa: jedan je nastanak sama knjige te način na koji ideja može utjecati na likovne umjetnike. Posebno je zanimljivo to što ne konzumirate samo već napravljeni vizualni svijet, nego ga vi sami stvarate. Zato je to posebno poticajno za likovne umjetnike,  napomenuo je autor izložbe Tomislav Buntak.

Mene jako fascinira i iznenađuje dokle sve idu mašta i imaginacija naših autora. Književnost je uvijek dobro došao odmor od svakodnevice, baš kao što je to i umjetnost,  kaže autor teksta u katalogu Feđa Gavrilović.

Akademska slikarica Ivona Jurić istaknula je, pak, da su sudionici projekta imali veliku slobodu u izražavanju: Prisutni su umjetnici različitih senzibiliteta i mislim da uopće nama zatvorene energije u radovima - svatko je iskazao najbolju viziju knjige koju je pročitao,  rekla je Jurić.

Prije nekoliko godina smo rekli da smo se zapravo uključili u program poticanja čitanja jer umjetnicima dajemo zadatak da čitaju i nečiju tuđu priču prikažu svojom nekom pričom,  komentira Sibila Serdarević iz izdavačke kuće 'Fraktura'.

Dvadeset troje likovnih umjetnika ne samo da se rado odazvalo na interpretiranje knjiga, nego su se neki već prijavili za čitanje – slikanje i za sljedeći Festival svjetske književnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!