Kod Knina otkrivena velika austrijska tvrđava

05.02.2019.

16:49

Autor: D.M./Hina

default error photo
Tvrđava ima površinu od gotovo jednog hektara, što je svrstava među najveće austrijske tvrđave na našoj obali Jadrana
Austrijsku tvrđavu iz 19. stoljeća u Vrbniku, mjestu u Šibensko-kninskoj županiji, otkrili su šibenski konzervatori Ivo Glavaš i Marko Sinobad nakon što ih je na nju upozorio profesor s Katoličkog sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Kekez, koji je, istražujući podatke o kninskoj tvrđavi u Bečkome državnom arhivu, pronašao nacrte te tvrđave.

- Tvrđava ima površinu od gotovo jednog hektara, što je svrstava među najveće austrijske tvrđave na našoj obali Jadrana. U obliku je nedovršenog polukruga s velikim grudobranima od kamenja i zemlje, a rov ispred grudobrana je iskopan u kamenu živcu. U središtu tvrđave nalazi se zidana vojarna u koju se moglo smjestiti gotovo 150 vojnika i časnika, ispričao je nakon detaljnog obilaska tvrđave dr. sc. Ivo Glavaš.

Konzervatori iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku ističu kako je, bez svake sumnje, riječ o najvažnijemu povijesnom i arheološkom otkriću nekog obrambenog sustava iz razdoblja novog vijeka u povijesti Hrvatske.

- Slijede daljnja istraživanja tvrđave nakon kojih ćemo moći nešto više reći o prostorima unutar nje", rekao je Glavaš.

Austrijska vojska tvrđavu Vrbnik izgradila je po svoj prilici u prvoj polovini 19. stoljeća, a u funkciji je bila do razvojačenja Knina 1875. godine, otkad je pala u zaborav. Izgrađena je kako bi štitila južni prilaz Kninu, na točki s koje je mogao biti najlakše ugrožen. Tvrđava se odlično vidi na austrijskoj topografskoj karti iz sredine 19. stoljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!