Kolega Vedran Benić predstavio svoju drugu knjigu - "Trinaesti otok"

18.08.2021.

17:13

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Vedran Benić predstavio knjigu "Trinaesti otok"

Vedran Benić predstavio knjigu "Trinaesti otok"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Devet godina nakon prve knjige nostalgična naslova "Dubrovački spomenar", u prepunom ljetnom kinu Jadran Vedran Benić predstavio je i drugu, bitno drukčiju - "Trinaesti otok".

- Okidač je bio lockdown i sve ono što sam negdje unutra imao, nakon što sam počistio kućnu knjižnicu od prašine, ajde, idemo pisati. Krenuo sam pisati i to je eto izletjelo. S podosta muke moram reći jer je to neki nesiguran teren za mene. Jer knjigu publicistike to je domaći teren, to je moje novinarstvo. Ovo je ipak naginje, ide prema književnosti, objašnjava Vedran Benić, autor knjige "Trinaesti otok".


"Karneval u Cavtatu", "Kruh sa sedam kora" i "Priča iz Pila" samo su neke od 16 pripovijetki u kojima se isprepleću činjenice i fikcija, izmišljeni likovi i poznati ljudi iz duge dubrovačke povijesti. Poveznica svih priča je na prvom mjestu Dubrovnik, more, brodovi i pomorci.


- Ono društvo s kojima sam u danima mladosti i ludosti dijelio pića na raznim dubrovačkim betulama, pa je dosta tu i nekih istinitih događaja, ali sam ih maškarao kao da sam ih ja izmislio. Pisci uvijek kradu od stvarnosti, priča autor.


"Trinaesti otok" izdalo je Društvo dubrovačkih pisaca, u čijem je godišnjaku Benić godinama objavljivao svoje priče.


- Zaista je spojio sve te sate, ure koje je proveo u arhivi dubrovačkoj zapisujući, a onda je ubacio svoju imaginaciju. Dobili smo nevjerojatnu knjigu o povijesti Grada, o čeljadi Grada, o svim tim velikim likovima Držiću, Vetranoviću i Vojnoviću, i da ne nabrajam, navodi Boris Njavro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca.


Tijekom predstavljanja knjige prikazana je posebna, 13. epizoda serije „Storije o neponovljivima" prikazane na HRT-u, koju je Vedran Benić pripremio samo za ovu prigodu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!