07:00 / 13.04.2021.

Autor: HRT/Regionalni dnevnik/Željka Živković

Koliko je mašte u knjigama, toliko je mašte i u knjižničarima...

Čita li se u doba pandemije više ili manje?

Čita li se u doba pandemije više ili manje?

Foto: HRT / Regionalni dnevnik

Čita li se u doba pandemije više ili manje? U osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici kažu - čita se više, a raste i broj članova! Osječki knjižničari stoga stalno osmišljavaju nove sadržaje, a većina se, radi pridržavanja epidemioloških mjera, odvija online. Kako čitatelji traže sve više, potrebno je mnogo ideja, no kreativnosti ne nedostaje!

Broj posuđenih knjiga sve je veći, a traži se sve - od kriminalističkih romana, nobelovaca pa do kuharica! No, književnih večeri, kao i drugih događanja koja se odvijaju u knjižnici - nema. Stoga se valjalo prilagoditi i dio sadržaja prebaciti online.

- Snašli smo se organizacijom različitih kvizova, različitih izložbi, evo sad i čitateljski klub koji se pokreće, koji će također u početku biti online, dakle, na neki način možda početak jednog novog doba, jedne nove epohe, rekao je Siniša Petković, voditelj Posudbenog odjela za odrasle.

Zanimanje za čitateljski klub svakog je dana sve veće, a njegova je svrha, uz raspravu o knjigama, barem malo pobjeći od svakodnevnih problema.

- Ideju za čitateljski klub "Matilda" smo dobili upravo po Matildi Hengl koja je živjela u ovoj zgradi, ona je inače voljela također jako čitati i općenito je bila vrlo zainteresirana za kulturu, ali i po dječjem romanu "Matilda", dakle djevojčica koja je isto strašno voljela čitati, uz pokoju šalicu čaja ili vruće čokolade, te na taj način zaroniti u svijet mašte, kaže Celine Carette, Posudbeni odjel za odrasle.

Tu su i izložbe, poput ove koja otkriva zanimljiv fundus stripova koji se također posuđuju u knjižnici, a sve popularniji su i online kvizovi!

- Pa smo, recimo, u veljači zbog Valentinova imali ljubav u književnosti, u ožujku nam je bilo žene - glavni likovi, evo nekako sad u travnju smo odlučili povezati beletristiku koja je najčitanija u našoj knjižnici kriminalistički romani, tako da će i to biti tema, navodi Katarina Jukić, knjižničarka.

Pripremaju se, naravno, i novi sadržaji, a svi pokazuju kako ljubav prema knjizi ne jenjava, već posve suprotno. Jer, koliko je u knjigama mašte, toliko je mašte i u knjižničarima...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!