13:50 / 02.10.2018.

Autor: V.M./T.Dž.Š./HRT

Kolumne Gorana Gerovca ukoričene pod naslovom 'Nikad robom'

Goran Gerovac

Goran Gerovac

Foto: - / -

Zagrebačka Knjižnica Bogdana Ogrizovića je bila premalena za sve koji su došli na predstavljanje knjige Gorana Gerovca. Iako je riječ o ukoričenim kolumnama, prostor slobode koji Gerovac uspijeva pronaći svojim perom, čini se, itekako zanima publiku.
Zagrebačka Knjižnica Bogdana Ogrizovića je bila u ponedjeljak navečer premalena za sve koji su došli na predstavljanje knjige Gorana Gerovca 'Nikad robom'.

Iako je riječ o ukoričenim kolumnama, prostor slobode koji Gerovac uspijeva pronaći svojim perom, čini se, itekako zanima publiku.

U vremenima kada novinarska struka, u sveopćem žutilu pod krinkom gledanosti ili čitanosti, nerijetko pada na koljena, Goran Gerovac uspijeva pronaći prostor slobode - prostor u kojem propitivati i osluškivati ne znači vrijeđati i obračunavati se.

Ja osobno imam otpor prema ideji da se novinarski radovi objavljuju u knjigama, ali ovdje sam napravio iznimku, jer mislim da su sve te kolumne nadvladale i povode i političare i situacije koje su ih stvorile, a zapravo su počele govoriti jednim jezikom koji je nama sada potreban,  rekao je urednik knjige Josip Antić.

Beskompromisno, bez fige u džepu, Gerovac ne samo da secira i hrabro propituje društvo u kojem živimo već i znalački dekonstruira neke prečesto korištene sintagme poput - na dnevnoj bazi zlorabljenog - malog čovjeka.

Najmanji među nama su izmislili sintagmu 'mali čovjek' da bi velike ljude koji žive ovu svakodnevicu sveli na svoju mjeru,  pojasnio je Gerovac.

On piše lako i snažno, kroz kreativnu i jaku misao, kroz šeretski cinizam i erudiciju naše socijale, na nekakav svojstven i neupitan način,  zapisao je o Gerovcu Zvonimir Boban u predgovoru knjizi.

Poštujem Gorana i kao vrhunskog, starinskog, pravog, čistog novinara i isto tako kao pravog pisca, jer on ima što reći i zna kako to izreći i napisati,  izjavio je Boban.

Uz naslovnicu, koju je osmislio Milan Trenc, ova je knjiga i vizualno i sadržajno prostor u kojem primitivizam i površnost gube bitku s intelektom i talentom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!