Komedija počinje sezonu uz obnovu kazališne zgrade

31.08.2020.

13:35

Autor: DJH/IMS/Z.A./HRT

default error photo
Sa zagrebačkog Kaptola iz kazališta Komedija u Dobro jutro, Hrvatska javio se novinar Gordan Čelić i u razgovoru s Damirom Lončarom otkrio hoće li početi sezona i kako.
Nakon sanacije dimnjaka koji je oštećen u zemljotresu ZGK Komedija planira početak sezone.

Sa zagrebačkog Kaptola iz kazališta Komedija u Dobro jutro, Hrvatska javio se novinar Gordan Čelić i u razgovoru s  Damirom Lončarom, v.d. ravnatelja ZGK Komedija, otkrio hoće li početi sezona i kako, u kakvom je stanju kazališna zgrada, planiraju li obnovu.

- Stanje u zgradi se ne čini strašno, izvana se vidi dva ili tri veća puknuća, unutar zgrade manje više sve se čini u redu, rekao je Lončar i dodao da ono što se ne vidi je na krovu, a to je  dimnjak.

Preko ljeta su uspjeli dobiti dokumentaciju potrebnu za rješenje tog problema, te se nadaju početku  sanacije dimnjaka već ovog tjedna. Bez rješavanja ovog gorućeg problema ne mogu početi s radom i nadaju se da će radove završiti do početka sezone grijanja i tako dovesti u funkciju zgradu kazališta.

- Veća oštećenja su u popratnim prostorijama, garderobi, hodnicima, što inače gledatelji ne vide. Te prostorije i prije nisu bile reprezentativne, tako da su se sva dodatna napuknuće  uklopila u to, našalio se Lončar i dodao da se oštećenja u gledalištu mogu vrlo brzo sanirati, a za slučaj krajnje nužde mogu se već i sutra početi igrati predstave.

- Sanacije dimnjaka je problem za koji mi nemamo sredstava i morat ćemo tražiti interventna sredstva  Grada Zagreba kako bi ga doveli u red. Nadamo se da neće biti puno,  previše, preskupo  i da će nam grad uspjeti pomoći u tome, da ne tražimo previše, rekao je Lončar.

Krajem rujna početak kazališne sezone u ZGK Komedija

U planu im je početi sa sezonom u rujnu,  kada inače u najnormalnijim situacijama, bez virusa, bez potresa i svih ostalih događanja, kreću s radom.  Rujan je uvijek uhodavanje sezone, početak nakon ljeta, a i publika želi da to ljeto što duže traje. U rujnu planiraju gostovanja koja su ostvarili van kazališne kuće, van Zagreba i nakon toga kreću s obnovom starih predstava koje su imali u prošloj sezoni, a krajem rujna počinju igrati u kazališnoj zgradi.

Lončar je rekao da nakon godišnjih odmora počinju s probama i produkcijom.

U studenom je 70. rođendan kazališta Komedija

- Taj datum, 70 godina kazališta Komedija, moram obilježiti. Ipak je to  jedna okrugla brojka i svakako ćemo obilježiti nekom manifestacijom, a zbog epidemiološke situacije u svijetu i kod nas morat ćemo promijeniti  premijerni repertoar, kako u uvjetima u dvorani tako i uvjetima na sceni, o svemu moramo voditi računa, rekao je Lončar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!