07:41 / 20.08.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Komedija u novoj sezoni najavljuje urnebesnu zabavu uz pet novih naslova

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Zbog renoviranja gledališta u matičnoj dvorani koje je u tijeku, Komedija svoju novu sezonu otvara u Kontesi.
Zagrebačko Gradsko kazalište Komedija u novoj sezoni 2018./19. najavljuje pet premijernih naslova, žanrovski šarolikih adaptacija aktualnih svjetskih uspješnica ne zaobilazeći domaće humoristično dramsko pismo. Sezonu će 3. listopada na Komedijinoj drugoj sceni u Jazz & kabaret klubu Kontesa otvoriti komedija "39 stepenica" po istoimenu slavnom filmu Alfreda Hitchcocka.

Zbog renoviranja gledališta u matičnoj dvorani koje je u tijeku, Komedija svoju novu sezonu otvara u Kontesi, gdje melodramatsku priču koju je prema romanu Johna Buchana iz 1915. Alfred Hitchcock 1935. adaptirao u filmski špijunski triler s mnoštvom romantike i strasti, redatelj Marko Juraga postavlja kao duhovitu igru s naglaskom na komičnim situacijama, farsi i parodiji.

Priča prati sredovječnog Richarda Hannaya, koji se nakon dužeg boravka u Kanadi vraća u London, gdje se "dozlaboga engleski dosađuje". U potrazi za zabavom posjeti kazalište London Palladium, gdje upoznaje predivnu, izazovnu i opasnu špijunku Annabelu Schmit. Njih dvoje ubrzo završe u Richardovu stanu, no umjesto romanse dogodi se ubojstvo koje će Richardov inače dokoni život pretvoriti u špijunski triler.

Sljedeća Komedijina premijera bit će, 23. studenog u glavnoj dvorani na Kaptolu, komedija "Tulum u samostanu" praizvedena 2009. u Royal Court Theatre u Londonu, za koju je suvremeni britanski dramatičara Michael Wynne sljedeće godine dobio nagradu Olivier za najbolju novu komediju.

Nakon što je prekinula s dečkom, Kate odluči pozvati grupu najbližih prijatelja u obnovljeni i navodno ukleti samostan, pretvoren u pansion, na novogodišnju zabavu. Nakon poprilične konzumacije alkohola i inih opijata, počinju se otkrivati osobne tajne protagonista, koje idućeg jutra dovode do potpuno novih odnosa među njima.

Režiju "Tuluma" potpisuje Aida Bukvić, a njegove protagoniste utjelovit će glumci Vanja Ćirić, Igor Mešin, Ronald Žlabur, Dajana Čuljak, Goran Malus, Sanja Marin i Ivan Čuić. Scenograf je Ivo Knezović a kostimografkinja Gabrijela Krešić.

Imotski Dekameron, Jesus Christ Superstar i zaljubljeni Shakespeare

U drugom dijelu sezone, 8. veljače 2019., Zoran Mužić režirat će "Legendu o svetom Muhli", farsu iz pera ponajboljeg suvremenog hrvatskog dramatičara Mate Matišića.

Komedija Legenda o sv. Muhli koja je svoju praizvedbu doživjela 1988. godine najvažnije je motive preuzela iz Boccacciova "Dekamerona" dok poetički i dramaturški, smještena u autorov zavičajni prostor Imotske krajine u doba srednjovjekovlja, nemalo priziva i Brešana, stoji u najavi.

U ulozi glavnog lika, lukavog varalice Muhle koji će poduzeti čitav niz spletki u cilju seksualnog zadovoljenja i novih erotskih igri, bit će Filip Juričić, dok su ostale uloge dodijeljene Davoru Svedružiću, Vidu Balogu, Ivici Zadru, Ani Magud, te Igoru Mešinu, a igraju još Goran Malus, Damir Lončar, Jasna Palić Picukarić, Vanda Winter, Ivan Magud, Dubravka Ostojić i Saša Buneta. Za scenografiju je zadužen Darko Bakliža a za kostime Mirjana Zagorec.

Kako suvremeni Broadway ili londonski West End ne bi bili to što jesu bez skladatelja Andrewa Lloyda Webbera i tekstopisca Tima Ricea, tako je Komedija u svoju novu sezonu odlučila uvrstiti njihovu rock operu "Jesus Christ Superstar", čija je premijera planirana za 23. ožujak 2019.

Jedno od najpoznatijih i najkvalitetnijih suvremenih glazbeno-scenskih djela dosad prikazano u više od dvadeset zemalja svijeta pred više od pet milijuna ljudi postavlja Damir Lončar, dirigirat će Dinko Appelt, dok koreografiju osmišljava nagrađivani koreograf Leo Mujić. Autorski tim zaokružuju Ivo Knezović kao scenograf i kostimografkinja Mirjana Zagorec.

Kao posljednju premijeru sezone 2018./19., Komedija najavljuje, u svibnju 2019., "briljantnu kombinaciju romantične priče i komedije" u predstavi "Zaljubljeni Shakespeare" po istoimenu filmu Johna Maddena iz 1998.

Predstava prikazuje ljubavnu aferu dramskog pisca Williama Shakespearea u vrijeme kada je pisao svoju najpoznatiju ljubavnu tragediju "Romeo i Julija". Predstava koja je svoju premijeru imala na londonskome West Endu 2014., nastaje u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem (HNK) u Varaždinu, a režiju potpisuje slovački redatelj Stanislav Slovak.

Uz najavljene premijere, publika Komedije u novoj će sezoni imati priliku pogledati reprize hit predstava iz prethodnih, među kojima se ističu uspješnice "Mamma mia!", "Opet on", "Čisto ludilo", "Jalta, Jalta" i druge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!