Komemoracija Saši Anočiću

11.05.2021.

11:16

Autor: Hrvoje Šimunović/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Komemoracija Saši Anočiću

Komemoracija Saši Anočiću

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Na komemoraciji u Osijeku od redatelja, glumca i dramskog pisca Saše Anočića oprostili su se prijatelji, kolege i suradnici

Otišao je vjerojatno jedan od posljednjih redatelja vesterna - uz tu su se misao od prerano preminulog Saše Anočića oprostili njegovi prijatelji, kolege i suradnici. Saša je, kažu, bio čovjek koji je u eri teških realiteta ponekad tražio nemoguće, no pokazalo se da je u umjetničkom radu po mnogo čemu bio ispred svog vremena.


Pogledajte priču Vijesti iz kulture:

Katkad povučen, uvijek kreativan i beskrajne radne energije, Saša je bio ponajprije redatelj, ali i svestrani glumac koji je dosegnuo blagost velikana - opisuju ga u kratkim crtama njegovi kolege i profesori s Akademije.


- Sjećam se da je na prvim godinama suvereno plesao break dance, izvodio je raznorazne vratolomije, sjećam se druženja u Ladimirevcima, kaže glumac u HNK Osijek Mario Rede.


Glumica iz HNK Osijek Vlasta Ramljak podsjetila je da je da je ono što je Anočića najviše zanimalo je gluma, kazalište, ali i režija.


- Tu je dao maksimum sebe. Obilježio je hrvatsko glumište, obilježio je hrvatski teatar, istaknula je Ramljak.


Bilo da je radio s iskusnim kazalištarcima ili sa studentima osječke Akademije za umjetnost i kulturu, Saša je svojim jedinstvenim pristupom s lakoćom osvajao naklonost kolega i suradnika.


- Kroz ovih nekoliko godina zaista smo postali jako skladan par i mislim da smo jako se nekako našli i u razmišljanjima i o umjetnosti, glume i kazališta, redatelj Jasmin Novljaković.

Dražena Vrselja

Dražena Vrselja

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Unatoč trudu uloženom posljednji projekt koji je Saša pripremao za izvođenje u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, predstavu "Crvene cipelice", nažalost, nikada neće vidjeti. 


- Dugo smo pregovarali oko tog naslova, kako to kod njega obično bude, dugo, dugo, dugo i onda vam dođe s tim draguljem... Dakle, dragi moj Saša, toga neće biti, poručila je Dražena Vrselja, intendantica HNK Osijek.


Među posljednjim redateljskih angažmanima Saše Anočića bio je rad na predstavi "Osječki long, long play", no za razliku od kazališnog naslova, u životu je sve trajalo kraće i završilo ranije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!