17:55 / 21.02.2020.

Autor: Glazbeni sadržaji Hrvatskoga radija/V.M./HRT

Koncert Orkestra Minhenskoga radija uživo na HR3

Zbor Bavarskog radija

Zbor Bavarskog radija

Foto: - / -

Večeras na HR3 izravno prenosimo koncert Zbora Bavarskoga radija i Orkestra Minhenskoga radija, pod ravnanjem šefa dirigenta Orkestra Ivana Repušića. Koncert je dio programa u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.
Večeras na HR3 od 19.30 sati izravno prenosimo koncert Zbora Bavarskoga radija i Orkestra Minhenskoga radija, pod ravnanjem šefa dirigenta Orkestra Minhenskog radija, Ivana Repušića. Koncert se održava u sklopu kulturno-umjetničkih programa u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.

Ansambli i maestro Repušić, u Zagreb stižu s koncerta iz ciklusa 'Paradisi gloria' Bavarskog radija, održanog 14. veljače u Münchenu, u tamošnjoj Herz-Jesu-Kirche, koji je bio dijelom međunarodnog kulturno-umjetničkog programa hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Na koncertu je njemačkoj publici predstavljen Hrvatski glagoljaški rekvijem, ili Misa za umršeje, za sole, mješoviti zbor i orkestar - antologijsko djelo jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća, Igora Kuljerića.

Osim iznimne glazbene vrijednosti djela, u kojemu je Kuljerić, skladajući na drevni glagoljski tekst mise za mrtve, spojio arhaičnost glagoljaškog pjevanja i vlastiti suvremeni raskošan stil vokalnog skladanja i orkestralnog kolorita, ovaj rekvijem baca svjetlo i na posebnost duge tradicije katoličke liturgije u Dalmaciji i Istri, koja se u pojedinim krajevima održavala na narodnom jeziku još od srednjeg vijeka.

Hrvatski glagoljaški rekvijem bit će izveden i u Zagrebu, u istom sastavu kao i u Münchenu, u kojemu se ansamblima pridružuju domaći i strani solisti međunarodnog ugleda: Kristina Kolar, sopran, Annika Schlicht, mezzosopran, Eric Laporte, tenor, te Ljubomir Puškarić, bariton.

Hrvatska glazba na repertoaru Zbora Bavarskog radija i Orkestra Minhenskog radija nije novina: na koncertu održanom u Lisinskom u veljači prošle godine, ansambli su pod ravnanjem maestra Repušića izveli jedan od Gotovčevih antologijskih zborova, ulomak Himna slobodi iz scenske glazbe Dubravka.

U suradnji sa Zborom HRT-a Orkestar Minhenskog radija ostvario je i izvedbu te snimanje Gotovčeve opere Ero s onoga svijeta, na koncertu održanom 19. svibnja prošle godine u minhenskom Prinzregententheateru. Audio CD opere Ero s onoga svijeta objavila je njemačka diskografska tvrtka CPO.
Zbor HRT-a dio CD-a Ero s onog svijeta, njemačkog nakladnika CPO
Novo zagrebačko gostovanje njemačkih ansambala bit će prilika za zagrebačku promociju ovog vrijednog diskografskog izdanja ostvarenog u suradnji Bavarskog radija i Hrvatske radiotelevizije.

U Beethovenovoj godini, u kojoj se slavi 250. obljetnica rođenja ovog glazbenog velikana, na programu subotnjega koncerta u Lisinskom, uz Kuljerićevu će skladbu biti izvedene i dvije skladbe Ludwiga van Beethovena: Uvertira Leonora br. 3 u C-duru, jedna od uvertira koje je skladao za operu Fidelio, te Fantazija za klavir, zbor i orkestar u c-molu, op. 80, koja se smatra pretečom Devete simfonije.

Solistica na klaviru bit će ugledna hrvatska pijanistica, Martina Filjak, a vokalnoj solističkoj podjeli pridružuju se još Marija Kuhar Šoša, sopran i Matija Meić, bariton.

Koncert se održava u sklopu ciklusa Lisinski subotom, a izravno ga prenosimo iz Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog od 19.30 sati na HR3.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!