Koncert sezone Simfonijskog orkestra HRT-a

08.04.2022.

21:59

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Koncert sezone Simfonijskog orkestra HRT-a

Koncert sezone Simfonijskog orkestra HRT-a

Foto: Dnevnik / HRT

U Dvorani Vatroslava Lisinskog publika je sinoć imala priliku čuti pravu glazbenu poslasticu, rijetko izvođen koncert za violinu i orkestar Borisa Papandopula, te "Šeherezadu" Nikolaja Rimski-Korsakova. Koncert pod nazivom "Kad violina pripovijeda" u svom Majstorskom ciklusu izveo je Simfonijski orkestar HRT-a.

- Napisan 1943., koncert za violinu i orkestar Borisa Papandopula svjedočanstvo je skladateljeve melodijske invencije i punine. Sa Simfonijskim orkestrom HRT-a prvi su ga put izvodili i maestro Ivan Repušić i violinist Roman Simović.

- A zašto Papandopulo? Prije svega hrvatski skladatelj i jedna posebna prilika. Ovakav jedan sjajan violinist međunarodne karijere svira djelo hrvatskog skladatelja, rekao je Ivan Repušić, dirigent.

- Divan koncert, jako zahtjevan tehnički, predivna muzika, pitka, jasna s narodnim melodijama s puno nekih pirotehnika za violinistu, naglasio je Simović. 

U integralnoj verziji kakvu smo čuli u Dvorani Vatroslava Lisinskog koncert se rijetko izvodio.

- Našoj publici ponuđena je jedna nova, vrhunska izvedba, integralna treba reći Papandopulovog djela koja nadograđuje sve one koje su do sada napravljene. Nekako se usuđujemo nadati da je ovo prilika i za proboj pred međunarodnom publikom uz ovakve vrhunske umjetnike i soliste, rekla je Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba.

Uz Papandopulovo djelo na koncertu "Kad violina pripovijeda " za glazbene sladokusce Simfonijski je orkestar izveo i "Šeherezadu" Nikolaja Rimski-Korsakova.

A sezonu Majstorski ciklus završava potkraj travnja gostovanjem još jednog slavnog violinista i dirigenta Sergeja Krilova.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!