11:51 / 20.06.2018.

Autor: V.M./HRT

Koncert za Svjetski dan glazbe

-

-

Foto: - / -

Prvi je dan ljeta i slavi se Svjetski dan glazbe (Fête de la Musique). Tim će povodom danas u 18 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu nastupiti Orkestar SO DO.
Prvog dana ljeta slavi se Svjetski dan glazbe - Fête de la Musique i tim će povodom danas u 18 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu nastupiti Orkestar SO DO.

Svjetski dan glazbe dan je kada glazbenici amateri i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama, podsjećajući nas na važnost glazbe u svakodnevnome životu.

Orkestar SO DO nastupa sa sloganom „Neka glazba govori", a s idejom da pokaže kako glazba povezuje i briše granice koje si često namećemo. Orkestar SO DO čine djeca i mladi različite dobi, različitog predznanja, ali svi s istom ljubavlju prema glazbi koja ih je okupila u zajedničkom muziciranju. Orkestar se temelji na metodologiji El Sistema koju Udruga SO DO - El Sistema Hrvatska provodi u Hrvatskoj.

Repertoar koncerta će biti raznolik, od klasične glazbe: poznatih djela Marca Antoinea Charpentiera, Johannesa Brahmsa, Dmitrija Šostakoviča, Georgesa Bizeta i Johanna Straussa mlađeg do tradicionalne glazbe, ali i popularne kojom će publiku uvesti u čari sportskog navijanja pred predstojeću utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije.

Ujedno, orkestar će se ovim koncertom uključiti u proslavu obljetnice 100 godina rođenja Leonarda Bernsteina koju tijekom cijele ove godine organizira istoimena zaklada u brojnim zemljama svijeta.

O obilježavanju Svjetskog dana glazbe i edukativnom aspektu projekta u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s dirigentom Antom Sladoljevom i Ricardom Luqueom, voditeljem Orkestra SO DO:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!