Koncert Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Mintza

08.02.2022.

12:08

Autor: HRT/A.P.C.

Zagrebačka filharmonija u KD Vatroslav Lisinski

Zagrebačka filharmonija u KD Vatroslav Lisinski

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

U povodu 25. obljetnice diplomatskih odnosa Izraela i Hrvatske, koncertom Zagrebačke filharmonije u petak, 11. veljače, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog ravnat će maestro Shlomo Mintz, izraelski violinski virtuoz i dirigent.

Maestro Shlomo Mintz karijeru dirigenta započeo je s osamnaest godina te je od tada vodio hvaljene orkestre diljem svijeta, uključujući britansku Kraljevsku filharmoniju, japansku NHK Symphony i Izraelsku filharmoniju.


Koncertna večer u povodu obljetnice diplomatskih odnosa Izraela i Hrvatske započet će uvertirom opere Prodana nevjesta, skladatelja Bedřicha Smetane. Praizvedena 1866., opera nije doživjela veliki uspjeh, no nakon što je ponovno postavljena na scenu 1870. do danas ne silazi s repertoara. 


Uslijedit će Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 61 Ludwiga Van Beethovena.


Kao solist nastupit će Orest Shourgot, koncertni majstor Zagrebačke filharmonije, dobitnik mnogobrojnih domaćih i inozemnih nagrada koji se može pohvaliti nastupom s vodećim svjetskim glazbenicima i dirigentima, kao solist i ansamblist.


Uz Beethovenov violinski koncert, posjetitelji će imati prilike uživati i u Simfonijskim plesovima još jednog velikog skladatelja, Sergeja Rahmanjinova, čiji Simfonijski plesovi kombiniraju energične ritmičke dionice, podsjećajući na skladbe Stravinskog Posvećenje proljeću.


Koncert je dio Bijelog ciklusa Zagrebačke filharmonije. 


Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje valjane EU digitalne COVID potvrde i identifikacijske isprave. 


Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kuna moguće je obaviti na dan koncerta, od 17.30 do 19 sati u prostorima Lisinskog.


Uoči koncerta, s početkom u 19 sati, u predvorju Velike dvorane održat će se predkoncertni razgovor na kojem će ugledni gosti podijeliti s publikom svoj umjetnički doživljaj koncerta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!