10:31 / 08.08.2019.

Autor: H.M. / HRT

Koncerti u vrtovima lunjskih maslinika

-

-

Foto: - / -

U amfiteatru lunjskih maslinika započeo je drugi Oliv Classic Festival s tridesetak mladih umjetnika iz cijelog svijeta a koji će u pet dana prirediti fantastičan glazbeni ugođaj.
Novalja, točnije plaža Zrće, za mlade iz čitavog svijeta, centar je zabave uz elektroničku glazbu. No samo malo zapadnije u Lunu, kojeg okružuju tisućljetne masline, stvara se oaza za klasične umjetnike i one koji vole ljetni mir u malom primorskom mjestu.

U amfiteatru lunjskih maslinika započeo je drugi Olive Classic Festival s tridesetak mladih umjetnika iz cijelog svijeta a koji će u pet dana prirediti fantastičan glazbeni ugođaj.

Jedinstven krajolik u kojem su zasvirali ovi mladi umjetnici dovoljno je inspirativan i sasvim sljubljen sa klasičnom glazbom koju će preliti kroz maslinove grane.

- Ambijent je već toliko poseban, osjetiti ovaj prostor s glazbom, jednostavno ne možete tražiti više, rekla je Beata Antikeinen, jedna od članica Ensemble Esperanza.

Hrvatska je u mladom fagotistu koji je nastupio na festivalu vidjela i novog mladog rezidentnog glazbenika.

- Sama činjenica da tu postoje tisućljetne masline odnosno da je ovo jedan od najstarijih maslinskih vrtova u sredozemlju i mediteranu prekrasna je stvar svirati u takvom ambjentu jer sama klasična glazba je iznimno stara, rekao je virtuoz na fagotu Matko Smolčić.

Prvi zvuci ansambla esperanca već su duboko dirnuli publiku koja je ispunila lunjski amfiteatar. To je tek početak jedne priče, najavljuju organizatori.

- Mi smo pokušali to ove godine još bolje napraviti nego prošle godine, zahvalni smo gradu što je povećao ove godine pozornicu sve je u ovom području tu najbolje što može biti i ova muzika koju čujete kako odzvanja isto je visoka kvaliteta. Dakle priroda, kvalitetna glazba nema ničeg ljepšega, govori Dražen Domjanić, osnivač Olive Classic Festivala .

I zaista nema, a grad Novalja je odlučna u tome da od lunskog festivala napravi svjetsku glazbenu priču.

- Cijeli poluotok Lun, i grad Novalja i otok Pag dobivaju jedno sjajno mjesto di će se moći predstaviti veliki glazbenici svijeta u jednom svjetskom rezervatu divlje masline jedinstvenom u svijetu, rekao je Ante Dabo, gradonačelnik Novalje.

Time je Novalja odlučna napraviti balans s jednom stranom otoka koja je naslonjena na elektroničku glazbu te s ovom drugom koja će biti klasična oaza.

U Lunu živi tek oko 300 ljudi, a 440 kreveta se iznajmljuje. Kažu nam domaći i furešti  - festival u maslinama je odličan, no još uvijek mjestu fali živosti.

- Bilo bi dobro da je još više predstava ali jako je lijepo zamišljeno i krasno je ovo sa klasičnom muzikom u jednom prirodnom lijepom ambjentu, kaže Gordana iz Zagreba.

Ljeti se ovdje čovjek zaista odmara. I takav oblik turizma posebice naši obiteljski gosti i vikendaši ovdje ne bi mijenjali za ništa.

Novalja i ove godine, barem do danas, ruši turističke rekorde.

- Ove godine imamo i tri nova hotela sve skupa s trideset tisuća kreveta dakle kapacitiranosti područja grada Novalje nije jednostavno popuniti ja moram reći da smo mi u prvih 7 mjeseci ostavarili porast u noćenjima od 2 posto, govori direktorica TZ-a grada Novalje Marina Šćiran Rizner.

Tisućljetni lunjski maslinici destinacija su koju godišnje posjeti preko 20 tisuća ljudi. Ove godine biti će ih i nešto više.

- Ove godine imali smo i nekoliko dana kišnih, to nama odgovara u stvari jer mi smo jedna vrsta alternative kupanju znači moru suncu kad ne mogu na plažu onda dolaze kod nas, kaže predsjednica Udruge lunjski vrtovi maslina Julijana Badurina.

Lunjski su turistički dani na vrhuncu, a do 9. kolovoza svake večeri možete uživati u jednom od pet koncerata među maslinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!