Koncertom Europskog orkestra za mir obilježen Samudaripen

02.08.2023.

23:16

Autor: Mirna Farkaš Salamon/M.M./Vijesti iz kulture/IMS/HTV/HRT

Koncertom Europskog orkestra za mir obilježen Samudaripen

Koncertom Europskog orkestra za mir obilježen Samudaripen

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vrhunskim koncertom na zagrebačkom Zrinjevcu, završeno je obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u drugom svjetskom ratu, Samudaripen. Glazba romskih autora u izvedbi Europskog orkestra za mir u Glazbenom paviljonu publici je prenijela priču o romskom narodu, njihovoj povijesti, ali uz talentirane mlade glazbenike i njihovoj budućnosti.

Tridesetak glazbenika ujedinjenih u Europskom orkestru za mir publiku je odvelo na iznimno emotivno putovanje u izvornu romsku glazbu, evocirajući duboke korijene naroda kojeg karakteriziraju mnogobrojne nijanse i intenzivne emocije.

- Ovo je vrlo emotivna glazba, stvaraju je ljudi koji su patili, bili diskriminirani. Ova glazba dolazi iz srca i duše, ne iz glave i budi dobre emocije, koje želimo i našoj publici u Hrvatskoj, rekao je Alexian Santino Spinelli, glazbenik, skladatelj i osnivač orkestra.

Europski orkestar za mir klasičnu integrira u romsku glazbu te pokazuje nikad zapisana sjećanja koja čuvaju etičke, filozofske i jezične vrijednosti romskog naroda.

- Nastupaju doslovce u čitavoj Europi, čak su i za dvojicu papa svirali, rekla je Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara".

Zajednica Roma Kali Sara već gotovo desetljeće i pol promiče romsku kulturu i približava je široj javnosti.

Koncertom Europskog orkestra za mir završeno je obilježavanje jednog od najtužnijih dana u romskoj povijesti, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu - Samudaripen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!