Koncertom kvarteta Van Kuijk završile Večeri na Griču

17.07.2023.

09:51

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Među brojnim događajima ovog ljeta u Zagrebu, posebno mjesto u srcu publike zauzimaju Večeri na Griču. Na Festivalu, koji je ove godine trajao dva tjedna, održano je 5 koncerata, a završni nastup Kvarteta Van Kuijk je ostavio želju za još.

Nagrađivani gudački kvartet Van Kuijk u desetak je godina djelovanja gostovao u svim prestižnim svjetskim koncertnim dvoranama. Samo u prvoj polovini ove godine već su obišli Australiju, Sjevernu i Južnu Ameriku. Hrvatskoj su se publici prvi put predstavili prošle godine, na Osorskim glazbenim večerima, a ovo im je prvo gostovanje u Zagrebu.

- Vruće je, ali mnogo je ljudi došlo na koncert, što je divno. Bilo je vrlo lijepo nastupati ovdje, na ovom prekrasnom mjestu. Izvodili smo Mozarta, Forija, bio je tu i vrlo emotivan Mendelssohnov koncert, istaknuo je violončelist Anthony Kondo.

Svojim nastupom Francuzi su oduševili zagrebačku publiku i zatvorili 42. Večeri na Griču.

- Koncerti su očito prepoznati od strane ljubitelja klasične glazbe, nekako kao da se potvrđuje da se doista u ovo ljetno doba na Griču odvijaju vrhunski koncerti. Mi smo išli s malo manjim brojem koncerata, ali smo rekli da kvaliteta neće patiti, na tome se neće 'šparati' i nekako se to pokazalo kao dobar recept, ustvrdio je umjetnički ravnatelj festivala Josip Nalis.

S pet vrhunskih koncerata u dva tjedna, festival je opravdao povjerenje publike, koja s veseljem iščekuje sljedeću godinu i 43. Večeri na Griču.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!