17:13 / 11.01.2018.

Autor: Aleksandra Kovačić / V.M.

Kontroverzna Carmen: neprimjerena ludorija ili hrabra poruka

firentinska Carmen

firentinska Carmen

Foto: - / -

Jedna od najpoznatijih opera na svijetu, Carmen ovih je dana premijerno izvedena u firentinskoj opernoj kući Maggio musicale. I možda to i ne bi bila tako važna vijest da producenti nisu odlučili unijeti neke promjene.
Jedna od najpoznatijih opera na svijetu, Carmen Georgesa Bizeta ovih je dana premijerno izvedena u firentinskoj opernoj kući Maggio musicale. I možda to i ne bi bila tako važna vijest da producenti nisu odlučili unijeti neke promjene u Bizetovo djelo.

Izgleda da se od one floskule „neka institucije rade svoj posao“, ne diže samo nama u Hrvatskoj kosa na glavi. I u susjednoj Italiji, čini se, malo vjeruju u vladavinu prava i kažnjavanje krivaca, pa podatak o psihičkom i fizičkom zlostavljanju Talijanki nisu ovih dana željeli zataškati barem na opernoj pozornici.

Brojni anonimni Giovanniji, Pietri, Leonardi ili Luke, u stvarnom su životu možda i prošli nekažnjeno, ali zato nije i fiktivni nasilnik Don Jose, kojeg je u na nedavnoj premijeri u Firenci ubila Carmen. Prepravljen kraj glasovite Bizetove opere u kojoj umjesto da don Jose ubije Carmen, ona ubija njega, posve je angažiran i politički korektan, ali kad se spusti zastor, u operi se ipak ne plješće libretu nego glazbi.

Radnja je smještena u Italiju, Carmen je radnica u tvornici koja jedva spaja kraj s krajem, a Don Jose je policajac koji zlostavlja žene. U zadnjem činu, umjesto da iskrvari od njegova noža, Carmen otima Don Joseu pištolj i ubija ga. Alternativni završetak jedne od najvećih svjetskih opera nije slučajnost, nego pokušaj autora da privuku pozornost na problem o kojemu se posljednjih mjeseci ne prestaje govoriti - zlostavljanje žena. U Italiji broj žena koje su ubili njihovi partneri ili ljubavnici godinama raste, a redatelj opere Leo Muscato je, iako se u početku protivio izmjenama, promijenio mišljenje.

Što o novoj Carmen kaže redatelj Muscato, te kako tu intervenciju komentiraju veliki poznavatelj opere Dražen Siriščević i naša svjetski poznata mezzosopranistica koja je Carmen igrala u Bečkoj državnoj operi, Covent gardenu i njujorškom Metropolitanu - Ruža Pospiš Baldani, pogledajte u priči emitiranoj u aktualnom izdanju emisije Pola ure kulture, koju osim na HRT1 možete pratiti i na usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!