Kornati kakvi su nekad bili

18.12.2021.

15:35

Autor: Ana Marušić/More/HRT

Kornati kakvi su nekad bili

Kornati kakvi su nekad bili

Foto: HRT / HTV

Kornati su srednjodalmatinsko otočje, većim dijelom pod zaštitom istoimenog nacionalnog parka. Kornati su čarobno mjesto dinamične i uglavnom malo poznate povijesti. Kurnati su, riječima autora knjige, "prostor samo za one koji su mogli sami u potpunoj izolaciji odgovoriti na svaki izazov, bez ičije pomoći sa strane, jednom rječju - prostor van ruke".

- Knjiga je ustvari sjećanje na jedan dio života, najviše na djetinjstvo, i iz te perspektive je i napisana, a prostor gdje se sve događalo bilo pedesetak metara četvornih. Na 'mulu' su se mreže sušile, drva, smokve, masline - sve je išlo preko 'mula' u brod. Tu smo se i kao djeca kupali i ribu lovili udicom. Također, i za sve obiteljske poslove, djeca su bila pri ruci, prisjeća se prof. Vladimir Skračić, autor knjige "Kornati kad su bili Kurnati".

Od posla se bježalo u obližnje uvale, ali se zapravo nije mogao izbjeći. Bio je to prilično težak život, osobito iz današnje perspektive.

- Kad si se jednom iskrcao, ti si prekinuo komunikaciju sa cijelim svijetom, i sve što si donio to si imao, što nisi donio nisi imao, što si ulovio to si jeo, ako nisi ulovio onda si morao jesti suhu ribu od prije dodaje.

Još je jedna ključna točka u razumijevanju ovog prostora - život se odvijao na dva udaljena mjesta. Većina je kornatskih otoka u vlasništvu Murterana. Danas je to samo jedan sat vožnje kakvim osrednje brzim brodom, nekad je bila to velika i potencijalno opasna udaljenost.

Vladimir Skračić

Vladimir Skračić

Foto: More / HTV

- Posjed je sav morao završiti u Murteru, a najproblematičniji dio toga svega je bio prijelaz preko Pučine. U murterskoj familji, kornatskoj familji, brod je bio ustvari član obitelji i to možda najvažniji, kaže prof. Skračić.

To je okvir u kojem je nastala jedinstvena knjiga. Koncipirana je kao neka vrsta leksikona, po abecedi su predstavljeni pojmovi važni za Kornate i Kornatare, ali uz anegdote. A to se, dodaje Skračić - ljudima najviše svidjelo.

Tako se može početi s čitanjem od bilo koje točke ili redom. Dok čitatelj prolazi ovim poetskim i ribarskim, i težačkim i znanstvanim jezičnim labirintom, pred očima mu se polako oslikava jedan nestali svijet. Svakomu tko se ikada očarao kornatskim vizurama, bolje nego tekstom kakva romana.

- Ovu je knjigu s jedne strane pisao Vladimir Skračić, znanstvenik, jezikoslovac, a s druge strane Vladimir Skračić Kurnatar i ta su se dva glasa idealno poklopila. Znanstvena vrijedost knjige je ogromna zbog toga što je Vlado toj građi pristupio sa svojim višedesetljetnim iskustvom znanstvenika, u dijalektologiji, u prikupljanju građe na terenu i u etnografskoj obradi te građe. Ali on tu nije suhi znanstvenik, on je sudionik, kazao je prof. Nikola Vuletić, recenzent.

On je dijete koje i danas proživljava gotovo iščeznula mjesta svog odrastanja, sve manje postojeće Kurnate. Ili riječima akademika Nikole Bašića: "To je knjiga o jednoj kulturi nastaloj u otočkom mikrokozmosu, koji je nestao suvremenoj pojavi koju nazivamo sažimanje svijeta.

Danas se, dodaje Bašić, Kornati nalaze u procesu sveopće komodifikacije ili u procesu prilagodbe turističkom konzumerizmu. Sva ona znanja i vještine, koje je tako nježno, uz literarni, a istodobno znanstveni pristup, zabilježio Vladimir Skračić, nastavljaju živjeti u njegovoj knjizi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!