Kosovski i gruzijski filmovi otvorili Sarajevo film festival

14.08.2021.

13:30

Autor: M.Š./Hina/HRT

Sarajevo film festival

Sarajevo film festival

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Natjecateljski program 27. Sarajevo Film Festivala otvoren je u subotu regionalnim premijerama kosovskog filma "Brdo na kojem riču lavice" i gruzijskog "Bebia, jedina čežnja moje duše".

Ova dva filma zajedno s još osam ostvarenja iz šire regije natječu se za nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji igrani film a u utrci je i hrvatsko ostvarenje "Murina" Antonete Alamat Kusiujanović koji je na programu 17. kolovoza.

Kosovo je na ovogodišnjem SFF-u u utrci za nagradu za igrani film zastupljeno s čak dva ostvarenja a režiju prvog koji je prikazan potpisuje Luana Bajrami. Film portetira tri djevojke koje se pokušavaju izboriti s izazovima života na selu u kosovskoj provinciji.

Njihova je potraga mukotrpna i ispunjena lutanjima koja ih na kraju dovode na stranputicu.

Režiju gruzijskog filma potpisuje Juja Dobrachkous, a on tematizira složene obiteljske odnose u čijem je središtu djevojka koja je svoj život počela graditi izvan domovine no nakon smrti bake ponovo se suočava sa svim što je jednom ostavila iza sebe.

Prvi dan SFF-a obilježila je premijera novog ostvarenja oskarovca Danisa Tanovića "Deset u pola" koji je oduševio domaću publiku kojoj je i namijenjen.

Tanović koji je nagradu Oscar dobio za režiju filma "Ničija zemlja" kazao je u subotu kako je njegov novi film rezultat potrebe da se u mračnom vremenu opterećenom pandemijom izbori za malo optimizma.

- Htjeli smo sami sebe nasmijati u crnom vremenu, kazao je Tanović na susretu s novinarima pojašnjavajući kako je film završen u rekordnom roku a većina glumaca ga nije uspjela ni vidjeti kao cjelinu do premijere.

"Deset u pola" kao priča o ljudskim odnosima ispričana kroz satiru i dvojbu o tome gdje se u Sarajevu jedu najbolji ćevapi okupila je plejadu afirmiranih glumaca poput Izudina Bajrovića, Branka Đurića i Gorana Navojca, ali i neke koji su tek dobili priliku snimati igrani film.

Tanović je kazao kako je sretan i zadovoljan cijelom ekipom no ipak će napraviti neke preinake u montaži prije nego film bude plasiran na regionalno tržište.

Na pitanje o budućim projektima Tanović je odgovorio konstatacijom kako novac sada kao i ranije sve limitira te kako ima spreman scenarij za novi film no nije izvjesno kada bi ga uopće mogao snimati, ali će zato na jesen početi raditi na televizijskoj seriji krimi-žanra pod nazivom "Kotlina" i čija će radnja također biti smještena u Sarajevu.

Tanovićeva je ocjena kako se u BiH stanje u filmskoj industriji neće brzo promijeniti jer je očevidno da vlast u tome ne želi sudjelovati.

Postoji potreba da se film i kultura uguši jer su filmovi koje radimo u BiH uglavnom kritika vlasti", kazao je Tanović konstatirajući kako se u njegovoj zemlji uglavnom "živi nenormalno". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!