12:42 / 29.08.2019.

Autor: Hnia

Krapina je spremna za 54. Tjedan kajkavske kulture

Arhivska fotografija (foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Arhivska fotografija (foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Trodnevni, 27. Zagorski gospodarski zbor otvara se u četvrtak, 12. rujna, kada će se održati i 34. dječji festival Mali kaj.
Sve je spremno za 54. Tjedan kajkavske kulture koji će se od 8. do 14. rujna održati u Krapini, uz najpoznatije sadržaje Festival kajkavskih popevki te Zagorski gospodarski zbor, ove će godine biti i nekoliko novosti, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Trodnevni, 27. Zagorski gospodarski zbor otvara se u četvrtak, 12. rujna, kada će se održati i 34. dječji festival Mali kaj.

Petak, 13. rujna na 54. Festivalu kajkavskih popevki rezerviran je za retrospektivni koncert Popevke za navek s 20 izvedbi, dok će se 21 nova skladba na kajkavskom čuti u subotu, 14.rujna  na Večeri novih popevki.

- Imamo i mlade i stare autore, žiri je stvarno imao muke kak' izdvojiti samo 21 pjesmu, istaknuo je Damir Novina, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, organizatora Tjedna kajkavske kulture.

- Od tradicije ne odustajemo, kak' smo počeli delati prvi festival, delamo ga i dalje, u narodnim nošnjama. To je dio festivala, dio tradicije i zato postojimo, da očuvamo taj kaj, naše običaje, vizualno i tekstom, rekao je Novina.

Direktorica krapinske Turističke zajednice Nedjeljka Vodolšak, najavila je ovogodišnje novosti.

- Noviteti su čoko krapinski oblizeki, novi gastro suvenir na temu krapinskog Festivala, tu su krapinski čokoladni CD-i i krapinska čokoladna srca. Tu je i Žmah plac na kojem će se svi moći počastiti tradicionalnim zagorskim jelima, kazala je Vodolšak te dodala da će ove godine posebnost biti i izložba na otvorenom ogromnih drvenih igračaka.

Od prošle godine u Krapini se, pod nazivom U ozračju kaja, predstavljaju općine i gradovi s kajkavskog govornog područja. Ove godine to će biti Lobor i Sveti Križ Začretje iz Krapinsko-zagorske županije te iz ostalih dijelova kajkavske regije Mursko Središće, Gornji Kneginec i Ravna Gora.

Tjedan kajkavske kulture pokroviteljstvima podupiru Ured predsjednice Republike, Hrvatski sabor i pojedina ministarstva te Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina.

Uz kulturne i zabavne te sportske sadržaje, na 54. Tjednu kajkavske kulture u ponedjeljak, 9. rujna, održat će se 18. znanstveni skup Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!