Krapinčanka Dea Presečki senzacija nagrada hrvatskoga glumišta

08.12.2021.

17:34

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Dea Presečki

Dea Presečki

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mlada Krapinčanka Dea Presečki ovogodišnja je senzacija nagrada hrvatskoga glumišta. Za glavnu ulogu u predstavi Matijaš Grabancijaš Dijak dobila je nagradu za najbolje ostvarenje mladih glumica. Nedavno je, prvi put, zaigrala i u svojem rodnom gradu.

 

Dea Presečki tek je diplomirala kad je dobila glavnu ulogu u jednoj od najzanimljivijih predstava starije kajkavske književnosti - glumi Matijaša u drami Matijaš Grabancijaš Dijak Tituša Brezovačkog. Cijeli ansabl HNK iz Varaždina posebno se potrudio da prenese poruku i gledateljima približi kajkavski.

- Jer je to arhaični kajkavski koji mi ne koristimo u razgovornom jeziku. Puno radosti, veselja i smijeha a kroz taj smijeh se šalje poruka, publika se može zapitati koliko danas cijenimo prave vrijednosti, kazala je Dea Presečki, glumica.

Dea je odrasla u glazbenoj obitelji u Krapini. Njezin talent zapazili su svi, od učiteljice u osnovnoj školi, preko trenera u ZKM-u do profesora na Akademiji dramskih umjetnosti. Za Krešimira Dolenčića idealan Grabancijaš.

- Jednog čarobnjaka, ne mora uopće biti muško. Dea je sa svojim talentom i energijom, sjajem, posebno kad igra na kajkavskom, vrlo uspjelo i krasno to napravila. Tako da sam jako sretan, rekao je Krešimir Dolenčić, redatelj.

Predstava je imala premijeru u srpnju, a nagrade pljušte. Nagrada hrvatskog glumišta za "izuzetno ostvarenje mladih umjetnica do 28 godina", nagrada za najbolju režiju u kategoriji drame i nabolje ostvarenje sveukupno u istoj kategoriji. Najbolja predstava na 10. Bobijevim danima smijeha i posebno prinzanje Dei Presečki kao glavnoj glumici.

- Tek sam danas shvatila da igram u rodnom gradu, vlada uzbuđenje, ne bih rekla trema, ali uzbuđenje, ponos. Jedva čekam, kazala je Dea Presečki.

Nakon mnogih priznanja, Dea je dobila i pljesak oduševljene publike pred kojom do sad nije imala prilike igrati - ponosne publike u rodnom gradu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!