"Krvava svadba" u magičnom ambijentu Lokruma

17.08.2022.

20:28

Autor: Sanda Dičak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

"Krava svadba"

"Krava svadba"

Foto: HTV / HRT

U završnici Dubrovačkih ljetnih igara - večeras na otoku Lokrumu posljednja dramska premijera "Krvava svadba" Frederica Garcie Lorce. To je prvi put u 73 godine festivala da se Lorcino djelo predstavlja na Igrama.

Poetska tragedija o vjenčanju koje završava u krvi ovaj put smještena je u magični ambijent otoka Lokruma - prvi dio u ruševine benediktinskog samostana, drugi u maslinik.

- Mislim ovo je jedno izuzetno iskustvo, mi smo samo došli na Lokrum i slušali tišinu i nekako se stvar sama po sebi rješava zato što ovdje sve zvuči ljepše, sve zvuči bolje, sve se čuje u punini. Odjednom poezija ima smisla, kaže Ksenija Marinković, Punica/Prosjakinja.

Dramsku napetost gradi ono neizgovoreno što likovi nose iz prošlosti. Majka mladoženje nosi bolno iskustvo i predosjećanje.

- Te tragedije koje su vrlo krvave i zato je cijela na iglama i na oprezu kako se ne bi ponovilo nešto takvo. Stalno predosjeća da će se nešto takvo dogoditi i naravno to se dogodi, govori Jadranka Đokić, Majka.

U situaciji u kojoj je zarobljena strast mladenkin jedini prostor slobode bijeg je s vjenčanja s bivšim momkom, pa i po cijenu prokletstva i smrti.

- Problem o kojem Lorca govori iz neke svoje pozicije manjine, zapravo problem osobe koja se pobuni unutar jedne zatvorene zajednice protiv nekih strogih zadanih pravila, kaže Franka Perković Gamulin, redateljica.

- Ovdje je jako puno mira, mirnoće onoga ispod i strasti i srdžbe koja se zatomljuje, koja ostaje prešućena i izvire kroz male kratke rečenice sve do zadnjeg dijela u masliniku kad se ta kutija otvara i sve počne gorjeti i buktiti, pojašnjava Nikola Baće, Leonardo.

Mjesečina u masliniku, potjera za odbjeglim, mladenka koja postaje udovicom na dan svog vjenčanja - sve će nas to dočekati na posljednjoj ovogodišnjoj premijeri Dubrovačkih ljetnih igara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!