Krešimiru Zimoniću nagrada ‘Andrija Maurović’ za životno djelo

03.12.2019.

10:44

Autor: V.M./Hina

default error photo
Tradicionalnu nagradu 'Andrija Maurović' za životno djelo na području hrvatskog stripa u 2019. dobio je Krešimir Zimonić, za svoj sveukupni doprinos.
Tradicionalnu nagradu 'Andrija Maurović' za životno djelo na području hrvatskog stripa u 2019. dobio je Krešimir Zimonić, za svoj sveukupni doprinos.

Zimonić je nagradu dobio kao strip-autor, scenarist i crtač, jedan od najistaknutijih i najoriginalnijih na ovim prostorima, od sredine 1970-ih godina do danas te kao inicijator i pokretač strip-manifestacija, kao urednik itd.

Prosudbeno vijeće, koje je odlučilo da upravo Zimonić bude lauret nagrade ‘Maurović’, činili su Rudi AljinovićŽeljko Lordanić, Tihomir Mraović, Veljko Krulčić  i Želimir Kosović.

Radi se o nagradi koju za izniman doprinos u razvoju nacionalne umjetnosti stripa, od 2009. naovamo, dodjeljuje udruga za popularizaciju hrvatskog stripa ‘Art 9’.

Zimonić, autor koji inzistira na izvrsnosti

Krešimir Zimonić (1956.) stripom se počeo baviti u gimnazijskim danima dok je polazio Školu primjenjene umjetnosti, da bi na ‘velika vrata’ u medij ušao kada mu je beogradski časopis ‘Pegaz’ objavio strip ‘Luna’.

Od te 1975. Zimonić kontinuirano crta stripove, ilustracije, te se bavi i animiranim filmom. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, a bio je i član grupe Novi kvadrat, čije je kratkotrajno djelovanje u drugoj polovici 70-ih bilo jedna od onih ishodišnih točaka u ovdašnjoj kulturnoj i društvenoj reafirmaciji stripa.

Zimonić je plodan i raznovrstan autor, autor koji ‘inzistira na izvrsnosti’. Svoje stripove, bez obzira je li riječ o ostvarenjima na jednu tablu, kompletnim strip-pričama ili serijalima, objavljivao je u šezdesetak listova, revija i časopisa.

Njegov zaštitni znak svakako je strip Zlatka, junakinja koja je na ovaj ili na onaj način prisutna više od 30 godina na strip-sceni. Zanimljivo je istaknuti kako je Zimonić za niz svojih kolega crtača, kako onih mlađih, tako i onih starijih od sebe, poput Julesa Radilovića, pisao scenarije. Usput, za većinu svojih stripova sam je napisao scenarij, a njegovi stripovi dosad su objavljeni u devet strip-knjiga.

Ništa manje nije važan Zimonićev angažman i doprinos tijekom proteklih desetljeća u najrazličitijim strip projektima, poput vinkovačkog salona stripa, u strip-časopisu ‘Patak’, u Društvu autora stripa SR Hrvatske, u organiziranju brojnih strip-izložbi, vođenju radionica stripa, pa i kao mentor nizu mladih autora. Uz to, stizao je i pisati o stripu, o njegovim autorima, junacima i fenomenima vezanim za devetu umjetnost.

Podsjetimo se imena dosadašnjih dobitnika nagrade ‘Andrija Maurović’ za životno djelo: Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić, Oto Reisinger, Rudi Aljinović, Željko Lordanić, Ninoslav Kunc i Vjekoslav Đaniš, te Ivica Bednjanec (posmrtno). Fadil Hadžić i Vladimir Pavlinić su primili specijalno priznanje ‘Andrija Maurović’.

Na usluzi HRTi pogledajte portret Krešimira Zimonića ostvaren za ciklus Strip u Hrvatskoj:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!