12:21 / 11.07.2019.

Autor: Inja Svetl/V.M./HRT

Kristalna poezija Asima Hebiba u Mimari

-

-

Foto: - / -

Početkom godine velika retrospektiva polustoljetnog kiparskog opusa Asima Hebiba bila je predstavljena u Dubrovniku, a sada se može obići i u zagrebačkom Muzeju Mimara.
Početkom godine velika retrospektiva polustoljetnog kiparskog opusa Asima Hebiba bila je predstavljena u Dubrovniku, a sada se može obići i u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Kristalna poezija: u bračkom kamenu, mramoru i kvarcnom kristalnom kamenu, konstanta je  jedinstvenog rukopisa Asima Hebiba u skulpturama koje su izbor i iz najranijeg razdoblja njegova stvaralaštva i iz kasnijih ciklusa, sve do posljednjih radova. Djela su to koja neumorno oblikuje u Dubrovniku od ranih šezdesetih prošlog stoljeća do danas.

- Te male figure koje sam radio, s kojima je to sve počelo, u tome sam vidio ljepotu koja me privlačila i želio sam ići dalje i učiniti nešto još ljepše i bolje i uspio sam. Nekad se ne smije stati ako se želi nešto dobro i lijepo i kvalitetno dovesti na ovaj svijet, kaže Asim Hebib.

Zanimljivost retrospektive je i u tome što od trideset i šest djela koja presijecaju vrlo bogat Hebibov opus, predstavljen na mnogobrojnim izložbama, mnoga još nikada nisu izložena.

- Kvarcni kamen i mramor omogućavaju mu da stvara oblike u kojima istovremeno vidite zapretene snažne poruke i emocije, a opet i nježnost kojom on, koji razumije i materiju, koji jako dobro zna prenijeti svoju viziju, formira i stvara skulpture, ističe ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković-Bukovčan.

Hebib tako stvara kristalnu poeziju koja se u Muzeju Mimara može doživjeti do 25. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!