12:26 / 18.06.2019.

Autor: Božo Vodopija/V.M./HRT

Križ Marka iz Aviana

-

-

Foto: - / -

Obrana Beča, a time i kršćanske Europe 1683. od Osmanlija pripisuje se molitvama i zagovoru blaženog Marka iz Aviana, a križ kojim je on blagoslivljao branitelje čuva se u Kotoru.
Obrana Beča, a time i kršćanske Europe 1683. od Osmanlija pripisuje se molitvama i zagovoru blaženog Marka iz Aviana, a križ kojim je on blagoslivljao branitelje čuva se u Kotoru.

Riznica Kotorske katedrale, zajedno s galerijom i sakristijom, čuva iznimno vrijedne umjetničke artefakte nastale od 5. do 20. stoljeća. Među njima posebno mjesto pripada relikvijama svetaca, osobito relikvijama zaštitnika toga grada i biskupije svetoga Tripuna.

Ona je i danas jedna od najbogatijih na istočno-jadranskoj obali, iako su mnoge relikvije opljačkane i nepovratno uništene.

- Prvi put je to bilo u 15. stoljeću od strane Mletačkih vlasti, a drugi put u 19. stoljeću od strane francuskih vlasti, koji da bi mogli plaćati vojnu posadu koja je branila Kotor od Crnogoraca i Engleza uzimaju 30 srebrenih relikvijara iz riznice kotorske katedrale, relikvije vade, a srebro tope, i od njega prave opsadni francuski franak kojim isplaćuju vojsku, priča don Anton Belan, generalni vikar Kotorske biskupije.

Uz relikvijare izrađene od zlata i srebra, neprocjenjive umjetničke vrijednosti, iznimnu povijesnu važnost ima križ blaženog Marka iz Aviana.

- To je relikvija koja je malo poznata, a koja je imala toliko značaja u povijesti očuvanja kršćanske fizionomije ondašnje Europe. Ona nije toliko znamenita u umjetničkom smislu ili slikarstva ili zlatarstva, ali ima veliku historijsku i duhovnu vrijednost. Kapucin porijeklom Talijan, Marko iz Aviana, sa svojim križem blagoslivlja vojsku poljskog mladog kralja Jana Sobjeskog i hrabri: 'Ako se junački borite u svakom slučaju Bogorodica će pomoći,' kaže don Belan.

Upravo čudesnim silama treba zahvaliti što je Beč bio sačuvan od mnogo jačeg neprijatelja, nego što su bili branitelji: To se u velikoj mjeri, i odmah nakon same bitke pripisivalo Marku Avianskom, njegovoj molitvi, njegovu blagoslovu i njegovu hrabrenju, napominje don Belan.

Jan Sobjeski je tada, parafrazirajući poznatu Cezarovu izreku, papi Inocentu 11. javio: 'Dođosmo, vidjesmo, a Bog je pobijedio.'

-
Tada je uveden i blagdan Imena Marijina, tako da i u Boki jedna crkva nosi posvetu imenu Marijinu - crkva župna u Stolivu. I među zavjetnim darovima na otoku Gospe od Škrpjela ima jedna pločica jedrenjaka koja nosi naziv Jan Sobjeski. Eto koliko je ta bitka pod Bečom 1683 ostavila dubokog traga i na ovim našim prostorima, podsjeća don Belan.

Kotorani su s galijom Sv. Tripun pod zapovjedništvom Jeronima Bizantija sudjelovali u bitci kod Lepanta 1571. u kojoj su Turci poraženi na moru, a čuvaju i križ pod kojim je očuvana tadašnja kršćanska Europa na kopnu.

Križ Marka iz Aviana, pred kojim se mole mnogi poljski i austrijski hodočasnici i koji je iz Kotora nošen na proslave u Beč i Aviano, donio je tadašnji kotorski, a zatim korčulanski biskup, Kotoranin Marin Drago.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!