Krueger, njemački glumac koji je osvojio poslijeratni Hollywood, umro

20.01.2022.

14:22

Autor: V.G./Hina/HRT

Hardy Krueger

Hardy Krueger

Foto: Ilustrativna fotografija / Shutterstock

Hardy Krueger, njemački glumac koji je igrao glavnu ulogu u oko 75 filmova tijekom svoje karijere, preminuo je u dobi od 93 godine u Kaliforniji, objavila je u četvrtak njegova agencija.

Umro je neočekivano u Palm Springsu, navodi se u priopćenju agencije sa sjedištem u Hamburgu.

- Toplina njegova srca, njegova radost življenja i njegov nepokolebljivi osjećaj za pravdu učinit će ga nezaboravnim, dodaje se.

Rođen u Berlinu, Krueger je postao jedan od rijetkih njemačkih glumaca koji su nakon rata uspjeli u međunarodnoj karijeri.

Svoj proboj izvan Njemačke napravio je u britanskom ratnom filmu "The One That Got Away".

Pojavio se uz Johna Waynea u filmu "Hatari!" te zajedno s Jamesom Stewartom i Peterom Finchom u "Flight of the Phoenix".

Godine 1963. francuska drama Les Dimanches de Ville-d'Avray, u kojoj je Krueger glumio veterana vijetnamskog rata koji sebe krivi za smrt vijetnamskog djeteta, osvojila je Oscara.

Glumac je također dobio niz nagrada u svojoj rodnoj Njemačkoj.

Krueger se također pojavio na ekranu s Claudiom Cardinale, Seanom Conneryjem, Yulom Brynnerom, Charlesom Aznavourom, Cathérine Deneuve i Orsonom Wellesom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!