Kultura i korona - što umjetnike čeka u 2021.?

09.01.2021.

15:28

Autor: Slađana Bukovac/Regionalni dnevnik/IMS/V.G./HRT

default error photo
Pulski Fimski festival jedan je od rijetkih koji se lani uistinu održao. Iz drugog pokušaja, uz velike mjere opreza, a broj posjetitelja smanjen je s 5500 na 1500.
Simboličan je broj kulturnih događaja koji su se prošle godine uspjeli održati u Istri. Zbog pandemije mnogi su programi otkazani, ostali su se mogli pratiti samo putem interneta. Provjerili smo hoće li takva biti i godina koja je počela.

➡️ Kazališna 2020. – dvorane više prazne nego pune
➡️ Književna 2020. – više vremena za čitanje

Najčešći i najpopularniji ljetni događaj u pulskoj Areni, gladijatorske borbe, lani su održane svega dva puta. Arheološki je muzej uspio pokazati izložbu japanskih lutaka i u mjesec dana vidjelo ju je oko 2000 posjetitelja. Svi objekti ovog muzeja i u ovakvoj su prošloj godini uspjeli skupiti 160.000 posjetitelja.

- To je doduše trećina onog što smo imali prošle godine kad smo imali gotovo 600.000 posjetitelja, ali opet moramo biti zadovoljni i s time da smo i u takvoj sezoni imali jedan određeni broj posjetitelja koji je sigurno među najvećima u Hrvatskoj, rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Kako mnogi posjetitelji nisu mogli do njih, oni su preko društvenih mreža ulazili u domove posjetitelja. Imali su više od 800 objava i postali su dostupni cijelom svijetu.

Pulski Filmski festival jedan je od rijetkih koji se lani uistinu održao. Iz drugog pokušaja, uz velike mjere opreza, a broj posjetitelja smanjen je s 5500 na 1500.

- Nadam se kao većina nas da će ove brojke polako početi padati, da će cjepivo ipak to sve smanjiti, i da ćemo sljedeći festival, koji je predviđen u dugoj polovici sedmog mjeseca ipak biti normalno održan, rekla je Gordana Restović, ravnateljica Pula Film Festivala.

Da će se stanje čim prije normalizirati, nadaju se i organizatori pulskog Sajma knjige, koji je u prosincu odgođen za proljeće.  Svi su izgledi da će i godina koja je upravo nastupila za kulturu biti vrlo izazovna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!