16:20 / 11.06.2018.

Autor: V.M./N.G./HRT

Kultura i privatni sektor

-

-

Foto: - / -

Do godine 2020. Poslovni klub u Rijeci okupljat će 2020 poduzetnika - to je cilj organizatora Europske prijestolnice kulture. Na konferenciji o financiranju kulture iz privatnog sektora sudjelovali su poduzetnici koji su bili u koži kulturnih djelatnika.
Do godine 2020. poslovni klub u Rijeci okupljat će 2020 poduzetnika - to je cilj organizatora Europske prijestolnice kulture. Toj, u Hrvatskoj jedinstvenoj zamisli zasad se priključilo tridesetak riječkih "poslovnjaka".

Na konferenciju o financiranju kulture iz privatnog sektora stigli su poduzetnici koji su bili u koži kulturnih djelatnika.

Tijekom više od 5 godina bavljenja ovim poslom nisam mislio da će to biti toliko teško i da će toliko dugo trajati, ali, s druge strane, činjenica da radiš nešto društveno korisno je ono što nas ispunjava,  komentira glazbeni promotor Mate Škugor.

S obzirom na sve manje i slabije financiranje kulture, odlučio sam se početi baviti poduzetništvom, i to isključivo iz jednog razloga: da bismo mogli dalje financirati svoje programe koje smo imali u prostorima poput Palacha ili Morskog prascaističe kulturni radnik Damir Čargonja Čarli.

Članarina u Poslovnom klubu je simbolična, a poduzetnici su aktivni u projektu prijestolnice kulture. Oni će dobit priliku sami predlagati određene projekte,  napominje Irena Kregar Šegota iz direkcije projekta Rijeka 2020.

Formula ulaganja je jednostavna: atraktivniji kulturni proizvod privlači više publike i generira veći interes ulagača, a, kako je istaknula ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, EPK je dosad najopsežniji hrvatski projekt u kulturi.

Mislim da je zato jako važno da se na vrijeme počne s razvojem aktivnosti kako bi se potencijalni sponzori i donatori prepoznali,  poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

Namjera je Poslovnoga kluba nastaviti financirati kulturne projekte važne za zajednicu i nakon 2020. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!