Dizalom spojeni podzemlje i tvrđava u Puli

21:00 / 19.09.2021.

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HRT/IMS

Tuneli ispod Pule

Tuneli ispod Pule

Foto: HTV / HRT

Turistima u sjećanju može ostati i pulska atrakcija - spoj podzemnih tunela s početka prošlog stoljeća i gradskog Kaštela iz razdoblja Mlečana. Ugradnjom dizala pokrenuta je sasvim nova priča.


Pod Pulom, kažu, još je jedan grad... Ispod središnjeg pulskog brežuljka prostire se dio mreže tunela, odnosno skloništa iz razdoblja Austro-ugarske monarhije. Neka, koja su služila kao ćelije, javnost dosad nije ni vidjela. Danas se iz tunela izlazi na više lokacija, a liftom se stiže do samog Kaštela, utvrde u kojoj je smješten Povijesni muzej Istre.

Dosad se do utvrde na vrhu starogradske jezgre teže dolazilo, invalidi gotovo nikako. Cijeli je projekt Grad i partnere, uz pomoć europskih fondova, stajao 23 milijuna kuna.

- Radi se o jednoj objedinjenoj ponudi tunelskog prostora Zerro Strasse i muzeja ovdje na Kaštelu u mletačkoj utvrdi, znači, dviju destinacija koje su dosad funkcionirale odvojeno, objasnio je Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog muzeja Istre.

Do samog ulaza u tunele, uzdiže se obnovljen Arheološki muzej, zajednička investicija Ministarstva kulture i Muzeja, vrijedna gotovo 150 milijuna kuna. Cijeli će kompleks biti dovršen sljedećeg ljeta uređenjem Malog rimskog kazališta sa stražnje strane. Staklena fasada spremna je za postavljanje najvećeg ekrana u ovom dijelom Europe.

- Riječ je o ogromnom ekranu od 330 kvadrata u 4k rezoluciji, imat ćemo mogućnost zaista odličnih senzacija koje će biti promatrane sa strane Malog rimskog kazališta, kaže Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Kazalište će primati 2000 ljudi, baš kao za staroga Rima. Vrhunska kulturna atrakcija itekako će privlačiti turiste, tim više što će ulaznica za Arenu vrijediti i za ovaj kompleks.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!