11:25 / 21.03.2019.

Autor: Rudi Pavlović/V.M./HRT

Kulturni pregled s nogu: '50 kuna - kila smijeha'

Timm Thaler ili prodani smijeh

Timm Thaler ili prodani smijeh

Foto: - / -

U nešto više od 5 minuta saznajte što ovih dana valja kulturno činiti – za emisiju 'Kultura s nogu' Rudi Pavlović izdvojio je koncert, izložbu i dvije kazališne predstave, a usput je i prodao sav svoj smijeh.
U nešto više od 5 minuta saznajte što ovih dana valja kulturno činiti – za emisiju Kultura s nogu Rudi Pavlović izdvojio je koncert, izložbu i dvije kazališne predstave, a usput je i prodao sav svoj smijeh:

-
Dobar dan, gospodična, hoćete li možda kupiti smijeh? Povoljno - 50 kuna kila. Prva liga, prodao sam svoj smijeh i sad sam pun para! Ali, sad se više ne mogu smijati! Što da radim?!? Gospodična, vratite mi moj smijeh! Kraljevstvo za smijeh!

U petak, 22. ožujka, u Kazalištu Trešnja, premijerno igra predstava nastala prema romanu Jamesa Krüssa, Timm Thaler ili prodani smijeh. Dječak izgubi najvrjedniji dio sebe, svoj smijeh pa kreće u potragu za njim. Je li itko čuo moj smijeh?!? Ne mogu živjeti bez svog smijeha!!!

Nacizam je, bez ikakve sumnje, jedan od najmračnijih perioda u povijesti čovječanstva. Mnogi su nacisti likvidirani ili su presudili sami sebi, prije ili nakon Nirnberškog procesa. Mnogi su se razbježali svijetom, a ratnog zločinca, Adolfa Eichmanna, na ironičan je način, na sudu u Jeruzalemu, 1961. godine, stigla zaslužena sudbina.

Prema izvještajima iz sudnice njemačke filozofkinje Hannah Arendt, u petak, 22. ožujka, u Zagrebačkom kazalištu mladih, u režiji odličnog slovenskog redatelja, dobitnika nagrade Kazališne stvarnosti Europske kazališne nagrade, Premio Europa, Jerneja Lorencija, premijerno igra predstava, Eichmann u Jeruzalemu.

1953. godine rođeni su Ivo Sanader, Jadranka Kosor i Vesna Pusić. No, neki su nam rođendani ipak draži od drugih. 1953. godine rođeni su, naime, naši dragi Zagrebački solisti. Hvala vam što već punih 65. godina uljepšavate naše živote najljepšim ljudskim izumom - glazbom.
Zagrebački solisti daruju glazbu svima U povodu 65. obljetnice djelovanja, Zagrebački solisti održat će svečani koncert, kao zahvalu svim dosadašnjim instrumentalistima, koji su ugradili dio sebe u ansambl, od njegovog osnutka, do danas. Uz današnje Zagrebačke soliste, nastupit će proslavljena violončelistica, Monika Leskovar stoga, nikako ne propustite pravu glazbenu poslasticu, u subotu, 23. ožujka, u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Na nekima je evolucija ostavila veći, na nekima malo manji trag. No, srećom, ja sam samo jedan majmun, a do 30. ožujka, obavezno posjetite izložbu 10 001 majmun, našeg vrhunskog umjetnika – ilustratora, crtača stripa i filmskog redatelja, Milana Trenca.

Njegovi radovi objavljivani su u New Yorkeru, New York Timesu, The Wall Street Journalu, Timeu, a prema njegovoj slikovnici, Noć u muzeju, snimljen je istoimeni američki filmski hit. Dobra pozivnica za Galeriju Forum.

- Vratio sam svoj smijeh, pa za boljitak kulture – budimo nasmijani!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!