12:28 / 18.04.2019.

Autor: Rudi Pavlović/V.M./HRT

Kulturni pregled s nogu: 'ako vam vrag ne da mira…'

-

-

Foto: - / -

Što ovih dana valja kulturno činiti za emisiju Kultura s nogu izdvojio je Rudi Pavlović, koji je obišao izložbe Luke Marottija, Mire Glavurtića i Ive Šebalja, te 'Knez iz Bojne', a bio je i na tribini Ive Pervana.
Što ovih dana valja kulturno činiti za emisiju Kultura s nogu izdvojio je Rudi Pavlović, koji je obišao izložbe Luke Marottija, Mire Glavurtića i Ive Šebalja, te 'Knez iz Bojne', a bio je i na tribini Ive Pervana.

Izložbom 'Proživljeni kadrovi' u zagrebačkom muzeju Mimara Luka Marotti ponudio je svoj osobni fotografski spomenar posvećen ljudima i mjestima koji su ga okruživali tijekom televizijskoga radnog vijeka.

Luka Marotti je na Hrvatskoj televiziji režirao više od 600 emisija, posvećenih uglavnom umjetničkim temama. Velika ljubav uvijek mu je bila i fotografija, a iza njega više je izložaba. Sada se odlučio pozabaviti uspomenama.

Izložba u Galeriji Forum pod nazivom 'Bog i Psine' donosi presjek stvaralaštva Mire Glavurtića, kontekstualiziran s citatima iz njegovih knjiga, kao i njegovim literarnim portretom iz pera Mirka Kovača. Glavurtićevo stvaralaštvo karakterizira napetost između precizne i disciplinirane linije njegova crteža i neobičnih likova, objekata i prostora koje stvara, ističe autor predgovora Feđa Gavrilović.

Senzacionalno otkriće iz Bojne pokraj Gline predstavljeno je na izložbi 'Knez iz Bojne - novo poglavlje hrvatske povijesti' postavljenoj do 30. travnja u Arheološkom muzeju u Zagrebu:
Otkriće u blizini Gline: 'novo poglavlje hrvatske povijesti' Jednom od najvećih hrvatskih slikara Ivi Šebalju, Moderna galerija u Zagrebu posvetila je izložbu 'Slikarski memento'. Publika može vidjeti 52 djela nastala u njegovu posljednjem stvaralačkom razdoblju, od 1994. do 2001. Mnoga od njih prvi su put predstavljena javnosti.

Zadnjih pet godina fotograf Ivo Pervan obilazi i fotografira „paralelnu Hrvatsku“, fascinantno bogatstvo i ljepotu prirode, kulturne baštine i ljudi svih hrvatskih krajeva – bila je to nema tribine u zagrebačkom KIC-u na kojoj je Pervan predstavio taj dio svojeg rada.

Pogledajte tjedni pregled emisije Kultura s nogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!