18:07 / 28.11.2019.

Autor: Rudi Pavlović/V.M./HRT

Kulturni pregled s nogu: 'Djeco, molim vas…'

Rudi Pavlović

Rudi Pavlović

Foto: - / -

Što nam je kulturno činiti ovih dana zna ekipa emisije Kultura s nogu – izdvojili su jednu slavljeničku i jednu premijernu predstavu, filmski festival posvećen ljudskim pravima, te večerašnji nkoncert HRT-ovih simfoničara s francuskim 'štihom'.
Što nam je kulturno činiti ovih dana zna ekipa emisije Kultura s nogu – izdvojili su jednu slavljeničku i jednu premijernu predstavu, filmski festival posvećen ljudskim pravima, te večerašnji koncert HRT-ovih simfoničara s francuskim 'štihom':

Nakon 14 godina kazališnog života predstava Smisao života gospodina Lojtrice dogurala je do slavljeničke 200. izvedbe koja će se zbiti na zagrebačkoj sceni KNAP u nedjelju, 1. prosinca. Ta hit-predstava u režiji Saše Anočića napravljena je u stilu humora legendarne britanske skupine Monty Python te je višestruko nagrađivana.

- Glumci Rakan Rushaidat, Živko Anočić i Radovan Ruždjak svojom fenomenalnom izvedbom u kojoj utjelovljuju niz likova ostavljaju bez teksta, ističu iz KNAP-a.

Ne propustite 17. izdanje festivala angažiranog autorskog filma Human Rights Film Festivala koje će se održati u Zagrebu od 1. do 8. prosinca i u Rijeci od 6. do 8. prosinca. Na programu su mnogi zapaženi novi igrani, dokumentarni i inovativni filmova među kojima su i aktualni radovi cijenjenih redatelja i redateljica poput Pedra Coste, Céline Sciamme, Sergeja Loznice, Madsa Bruggera, Patricia Guzmána te filmovi nove generacije svjetskih filmaša poput Pietra Marcella, Olivera Laxea, Shengze Zhu, Ivana Salatića i Ivana Markovića.

- Glavnina programa prikazivat će se u zagrebačkom kinu Tuškanac te u Dokukinu KIC, a u Rijeci u Art-kinu Croatia. Iz bogatog popratnog programa HRFF-a posebno se izdvaja Revija malih književnosti u organizaciji književnog kluba Booksa u čijem je ovogodišnjem fokusu književnost Egipta. Ulaz na sve projekcije i programe HRFF-a je slobodan, napominju iz HRFF-a.

Nova premijera u Zagrebačkom kazalištu mladih nije mogla pogoditi bolji trenutak. Predstava Mi i oni, autorski projekt Darija Harjačeka, Katarine Pejović, ZKM-ovih glumaca i polaznika Učilišta, duboko zahvaća u problematiku cijelog obrazovnog sustava.

U nastanku projekta sudjelovao je i niz prosvjetnih radnika, koji su bili neprocjenjiv izvor informacija, a radi se o predstavi koju se gleda 's grčem u želucu'.

Večeras je, pak, dan za Simfonijski orkestar HRT-a koji će u Majstorskom ciklusu s francuskim predznakom u dvorani Lisinski pod ravnanjem Enrica Dinda izvesti djela Ravela i Berlioza. Izravni prijenos je na Trećem programu Hrvatskoga radija od 19.30 sati.

Pogledajte tjedni pregled emisije Kultura s nogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!