11:59 / 14.03.2019.

Autor: V.M./HRT

Kulturni pregled s nogu: 'Nitko me ne voli!'

Stela, poplava!

Stela, poplava!

Foto: - / -

U nešto više od 5 minuta saznajte što ovih dana valja kulturno činiti – ekipa emisije Kultura s nogu izdvojila je praizvedbu u Gavelli, neobičan koncert i dvije izložbe.
U nešto više od 5 minuta saznajte što ovih dana valja kulturno činiti – Rudi Pavlović je za emisiju Kultura s nogu izdvojio kazalištu predstavu, neobičan koncert i dvije izložbe:

Baš sam nekako tjeskoban… Imam osjećaj da me nitko ne voli! Nitko me ne voli! Prosječan hrvatski državljanin navikao je na lagodan život, skladan odnos s partnerom i dobre radne uvjete i, prema tome, ne zna što je to anksioznost, depresija ili pak tjeskoba. Za sve takve neznalice, preporučujem novu predstavu Gradskog kazališta Gavella. Redatelj, novinarka i glumica nađu se u Sarajevu i svi redom tjeskobni.

U subotu, 16. ožujka, na rasporedu je praizvedba, a već od ponedjeljka, 18. ožujka, svi zajedno možemo uživati u adaptaciji drame Dine Pešuta, ovjenčane nagradom Marin Držić, 'Stela, poplava!'.

Manekenke i nogometaši, kukci i automobili, rovokopači, bilderi, stadioni, zahodi, silikonski janjci s ražnja 'made in China' i još mnogo zanimljivih tema inspirirale su našeg poznatog akademskog slikara Matka Vekića u proteklih 25 godina, uspješne i zanimljive, karijere.

A kako izgleda kada vlastite radove, nastale u različitim stvaralačkim fazama, suprotstavi jedne drugima, provjerite do 22. ožujka, u Laubi, gdje je u tijeku Vekićeva izložba 'Dvojbe i komplementarnosti'.
Povezivanje i suprotstavljanje radova Matka Vekića Udica je u vodi, prirodni sok od rajčice već se hladi, na ražnju je kobasica, još samo da odaberem što ću slušati… Rock ili klasiku? A zašto ne oboje!?! Mislite da sam se najeo bunike? E, nisam! Očekuje nas epski dvoboj između Zagrebačke filharmonije, pod ravnanjem maestra Davida Danzmayra i rock benda sastavljenog od vrhunskih instrumentalista.

Modest Petrovič Musorgski u klasičnom i rock izdanju u petak, 15. ožujka, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, ne propustite rock Off ciklus Zagrebačke filharmonije, Musorgski Rocks!

Abracadabra! Čarobnjaci, vještice i vračevi, oduvijek su nam poprilično privlačni, kako danas, tako i u doba starih Grka i Rimljana. Svima željnima čaranja, mađijanja i malčice misticizma starog nekoliko tisuća godina, preporučujem Arheološki muzej u Zagrebu, gdje do 7. travnja možete posjetiti izložbu zadarskog Arheološkog muzeja, Abracadabra: Magija i praznovjerje u starom vijeku.

Eh, kad bih umjesto sebe, mogao stvoriti nešto puno korisnije, poput, primjerice, snopa eura ili barem kuna, gdje bi mi bio kraj? A dok se ne uvježbam, za boljitak kulture: Abracadabra!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!