Kulturni pregled s nogu: 'Palac gore za Kino Europa'

11.04.2019.

19:25

Autor: Rudi Pavlović/V.M./HRT

Kino Europa

Kino Europa

Foto: - / -

U nešto više od 5 minuta saznajte što idućih dana valja kulturno činiti – izdvojili smo tri izložbe, jednu knjigu i jedan kino-slučaj.
U nešto više od 5 minuta saznajte što idućih dana valja kulturno činiti – ovaj tjedan Rudi Pavlović je za emisiju Kultura s nogu izdvojio tri izložbe, jednu knjigu i jedan kino-slučaj:

Hipnoza je, još uvijek, obavijena velom mistike. Nekad se koristi u dobre, nekad u malo manje dobre svrhe, a zanima li vas kako izgleda umjetnička hipnoza, preporučujem Galeriju Kranjčar, gdje, do 28. travnja, nikako ne propustite izložbu umjetnice Nike Radić, 'Uvijek postoji priča', i dopustite da vas umjetnost hipnotizira svojom ljepotom.
Hipnoza i komunikacija umjetničkog djela Volim se pokriti dekicom preko glave, biti u ulozi nijemog promatrača i pustiti da se život odvija preda mnom. Dekica mi pruža sigurnost pred okrutnim svijetom. Volim svoju plavu dekicu i ne bih je mijenjao ni za što na svijetu.

Prijateljice moja, nije nikakav paradoks što u današnjem ekstrovertiranom svijetu, postoji sve veći broj introverata. Jedna od njih i glavna je junakinja novog romana uspješnog književnika Miroslava Međimoreca 'Dora sa sjenama ili čekanje života'.

I tako Dora čeka, čeka i čeka taj život da joj dođe, no on joj uvijek, nekako, upravo zbog te dekice, procuri kroz prste. I tako, evo Dore, na pragu devetog desetljeća života, i dalje pod dekicom.

Fašizam, bez ikakve dileme, zaslužuje svaku osudu i jedan je od termina koji, također, sasvim zasluženo, povlači za sobom, isključivo, negativnu konotaciju.

Pula je, nažalost, dio povijesti provela pod fašističkom upravom, a pulska arhitektura, nastala u vrijeme Italije, često je stigmatizirana sintagmom fašističke arhitekture. No, naš proslavljeni fotograf, na osebujan način, pokušava je destigmatizirati i radi fenomenalan posao.

U Galeriji ULUPUH, do 15. travnja, ne propustite izložbu fotografija Igora Zirojevića, ujedno i drugi dio njegove umjetničke trilogije posvećene voljenom gradu 'Pula: grad interval II: Čuvari' i otkrijte da se ljepota umjetnosti, ponekad, možda, krije i na mjestima, gdje ste je najmanje očekivali.

U Studiju Moderne galerije Josip Račić, do 28. travnja, nikako ne propustite izložbu kiparice Đurđice Horvat 'Skulpture od stakla', i zaplovite ljepotom prave staklene fuzije.

S obzirom na aktualna zbivanja, nije nikakvo čudo što smo se odlučili obići i kultno zagrebačko kino, koje trenutno prolazi kroz težak period, a odgojilo je generacije i generacije Zagrepčana. Za Kino Europa, do sljedećeg tjedna, a ako treba i duže – palac gore!

Pogledajte tjedni pregled iz emisije Kultura s nogu koju emitiramo srijedom navečer na HTV1, te na usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!