15:25 / 05.12.2019.

Autor: Rudi Pavlović/V.M./HRT

Kulturni pregled s nogu: 'Prestar sam za ovakve akrobacije'

-

-

Foto: - / -

Što nam je ovih dana kulturni činiti zna ekipa emisije Kultura s nogu – izdvojili su 30. obljetnicu 'Male scene', filmske projekcije na celuloidu, 'Konkvistadore s kistom' i adventski glazbeni festival.
Što nam je ovih dana kulturni činiti zna ekipa emisije Kultura s nogu – izdvojili su 30 obljetnicu Male scene, filmske projekcije na celuloidu, 'Konkvistadore s kistom' i adventski glazbeni festival.

30 godina zagrebačke 'Male scene' bit će obilježeno izvedbom predstave 'Kraljevna na zrnu graška' s kojom je sve počelo 1989. godine. Predstava je na rasporedu u petak, 6. prosinca, a u naslovnoj ulozi nastupa Buga Marija Šimić.

Celuloidne filmske vrpce nisu otišle u prošlost: u sklopu ciklusa 'Kratki utorak', jedinog u Hrvatskoj na kojem se filmovi puštaju sa starinskih vrpca, u zagrebačkom Kinu Tuškanac sljedeći se tjedan prokazuje program čiji je cilj ukazati na važnost očuvanje filmskih arhiva i baštine, a ostvaren je u suradnji s filmskim festivalom u Oberhausenu.

Izašla je knjiga ‘Konkvistadori s kistom’ povjesničara umjetnosti Feđe Gavrilovića. Njome želi prikazati panoramu današnjeg hrvatskog slikarstva, i to onog recentnog, koju formiraju njegovi vršnjaci, rođeni 1980-ih godina.

- Slikare svoje generacije nazvao sam konkvistadorima zbog tog trenda realizma, mimeze i figuracije koji su, na neki, način osvajanje prostora i upisivanje sebe u stvarnost koji pokušavaju reproducirati na svojim slikama, objašnjava povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović.

Zagrebački Advent nisu samo kućice, klizališta i lampice, nego i atraktivan glazbeni program iz kojeg izdvajamo Festival adventskih i božićnih pjesama u organizaciji Udruge Musica nota. Nastupi na različitim lokacijama traju do 15. prosinca, a prvi sljedeći naslovljen 'Božić na Kvarneru' najavljen je za subotu 7.prosinca, u Muzeju za umjetnost i obrt.

Pogledajte tjedni pregled emisije Kultura s nogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!