10:55 / 07.03.2019.

Autor: Rudi Pavlović/V.M./HRT

Kulturni pregled s nogu: 'Znam da ništa ne znam!'

-

-

Foto: - / -

U nešto više od 5 minuta saznajte što ovih dana valja kulturno činiti – ekipa emisije Kultura s nogu izdvojila je zanimljivu izložbu, vrijednu knjigu, i dvije poticajne kazalište predstave.
U nešto više od 5 minuta saznajte što ovih dana valja kulturno činiti – ekipa emisije Kultura s nogu izdvojila je zanimljivu izložbu, vrijednu knjigu, i dvije poticajne kazalište predstave:

Tko, u današnjem ludom svijetu, stres na poslu, gužve na semaforima i glasnog supružnika, ne bi volio zamijeniti svježim zrakom, tišinom i mirom planine. Naš poznati akademski slikar Josip Zanki boravak u planini, bilo da je riječ o našem Velebitu ili o majci svih planina, Himalaji, zamišlja vrlo aktivno, u pokretu, a onda, kako i njegovom pozivu dolikuje, taj pokret iz krajolika, prenosi na platno. U galeriji Galženica, u Velikoj Gorici, do kraja ožujka, posjetite izložbu Josipa Zankija 'Mantra suosjećanja'.

Ako već dar vida shvaćamo olako, pomognimo onima koji u njemu ne mogu uživati, približiti ljepotu umjetnosti: prekjučer je, naime, u Modernoj galeriji u Zagrebu predstavljena prva likovna monografija, namijenjena stjecanju znanja iz povijesti umjetnosti slijepih i slabovidnih osoba, 'Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk' autorice Nataše Jovičić.

Dobro je, platio sam struju i vodu, kredit za stan, auto, plazmu, zube, malom sam platio nogomet, ostat će nešto i za hranu. Joj, ne! Zaboravio sam ratu kredita za perilicu! A ništa, opet u minus. Baš volim Lijepu našu! Tko nije osjetio blagodati ovakvog, bezbrižnog života, nije prosječan žitelj ove krasne države. A kako hrvatska realnost izgleda na pozornici i prepoznajete li se, možda, u jednom od dvadesetak likova, višestruko nagrađivane predstave kazališna KNAP, provjerite u zagrebačkoj Ilici 208, jer predstava 'Nevjerojatan događaj', od sinoć, je postala dio repertoara Teatra Exit.

'Znam da ništa ne znam!' - jedna je od najiskrenijih izjava svih vremena, a kada je netko aktualan i nakon dvije i pol tisuće godina, onda znamo da je riječ o jednom od najvećih umova u povijesti čovječanstva. Kako posljednji trenuci antičkog barda i oca etike, koji je život posvetio istini, inspirirani Platonovom 'Apologijom Sokratovom', izgledaju uz pomoć 'motion capturing' tehnologije i 'real-time 3D' oblikovanog performansa, provjerite od subote, 9. ožujka, u Kulturnom centru Travno, u multimedijalnoj predstavi Umjetničke organizacije SKOP 'Smrt Sokratova'.

Niti sam pametan, niti hrabar, a niti iskren kao Sokrat pa ću, umjesto otrova, za boljitak kulture u nas, u sebe pretočiti čašicu domaćeg eliksira, koji, u pravoj mjeri, liječi i od laži i od kukavičluka i od pameti, a nadajmo se i od nekulture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!